Za nov planinski dom na Korošici še ni denarja

Vabljeni z nami na Okrešelj! Prav tja, kjer je pred osmimi meseci ogenj uničil planinsko kočo in kjer je planinsko društvo Celje – Matica postavilo malo leseno okrepčevalnico. Z gradnjo novega planinskega doma pa naj bi začeli še ta mesec. Vzpon na Okrešelj se prične s pogledom na mogočen slap Rinka, pripoveduje dopisnik Matija Mastnak.

Pred dobrim tednom so ob pogorišču sicer postavili malo leseno brunarico, kjer pohodnikom nudijo pijačo, a to je daleč od nekdanje postrežbe. V Frischaufovem domu so kuhali ričet, golaž, joto, dišalo je po sveže pečenem jabolčnem zavitku. Oskrbnik Boštjan Zajc:

"Pridejo in sprašujejo, kdaj boste imeli hrano. Zdaj se potrudimo, da jim lahko postrežemo vsaj pijačo. Največ je Slovencev, med tednom pa prevladujejo tujci. Ogromno je Hrvatov in Avstrijcev. Pač, z vseh vetrov so."

Nov dom bodo predvidoma začeli graditi v kratkem. Zdaj rušijo še zadnje ostanke zidov in ravnajo teren. Če jim bo sreča naklonjena, bi lahko nov dom stal še letos. Ta bo stal dobrih sedemsto tisoč evrov, pojasni predsednik planinskega društva Matica Celje Brane Povše.

"Nekaj smo dobili od zavarovalnine, nekaj od donatorjev. Trenutno imamo svojega denarja 320.000 evrov, država nam je obljubila 400 tisoč. In to bi za silo za ta objekt lahko bilo."

Idejno zamisel za novo kočo že imajo, zdaj pridobivajo gradbeno dovoljenje, tako, da bodo z gradnjo predvidoma začeli še ta mesec.

"Dom bo imel tri etaže. Pritličje bo zidano. Tu bo kuhinja, pomožni prostori in dnevni prostor oziroma restavracija. V nadstropju pa bodo sobe in prostor, kjer bo na voljo učilnica oz. predavalnica za večje skupine za tečaje. Na vrhu bodo pa skupna ležišča."

Za nov planinski dom na Korošici pod južnim pobočjem Ojstrice, ki jim je prav tako pogorel pred tremi leti, pa za zdaj še nimajo denarja. Brane Povše:

"Zaenkrat niti za Okrešelj še nimamo dovolj sredstev. Obljubljeno imamo nekaj od države, delamo tudi intenzivno na tem, da iščemo sponzorje, donatorje. Korošica je pa še dražja, ker je logistično bolj zahtevna. Ker na Okrešelj vozi tovorna žičnica, na Korošico pa bo moral leteti helikopter."

V društvu Matica Celje so veseli in hvaležni vsake pomoči. Planinci lahko prispevajo že z obiskom Okrešlja in z nakupom okrepčila v tamkajšnji leseni brunarici. Na voljo jim je celo gorska plaža z lesenimi ležalniki.  

 

Matija Mastnak