Življenje družine Pirnat, lastnikov gradu Tuštanj

Radijske dokumentarne oddaje nas pogosto peljejo na katerega od slovenskih gradov in nam predstavijo zgodbe njegovih zidov, muzejskih zbirk in nekdanjih plemiških lastnikov. Tokratna Nedeljska reportaža pa se sprašuje, kako se v gradu živi in zanj skrbi, če si njegov lastnik danes.

Oddaja nas pelje na grad Tuštanj v Moravški dolini, ki ga ima že nekaj generacij v lasti družina Pirnat. Grad je nedotaknjen preživel drugo svetovno vojno, po spletu naključij pa po vojni ni bil nacionaliziran, kar je pri nas edinstven primer. Družina Pirnat tako v njem živi neprekinjeno od 19. stoletja, njegov trenutni gospodar, Peter Pirnat, pa se je skupaj z ženo lotil njegove obnove ter grajske zidove in sobane napolnil z najrazličnejšimi vsebinami.

Vsakega zanima: "Koliko vas pa pozimi zebe?" To je tista predstava, da so gradovi hladni, mrzli. No, včasih je imela vsaka soba svojo peč /.../ zdaj pa, ko je sodobno ogrevanje na biomaso, se pa ti zidovi segrejejo in akumulirajo toploto, in nas res nikoli ne zebe. Poleti je pa prijetno hladno, ne potrebujemo nobene klime.

Marsikateri grad je lepo obnovljen, ampak če mu ne daš življenja, je potem tudi ta obnova zaman. Ker je Tuštanj zasebna lastnina, se z ženo še toliko bolj potrudiva, da mu dava življenje. Najbrž imava zato drugačen odnos do vsega tega.
- Peter Pirnat

Ambrož Kvartič