Pri zadnjih okužbah zdravnikov v Mariboru gre verjetno za vnos iz tujine. Minister za zdravje Tomaž Gantar meni, da se to ne bi smelo zgoditi, vsem, ki nimajo nujnih poti v tujino – tudi Hrvaško – pa te odsvetuje.

Ob nastanku večjega žarišča v Mariboru, kjer se je okužilo 7 zdravnikov enote nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma smo se včeraj pogovarjali z ministrom za zdravje

V Mariboru je nastalo novo žarišče okužb s koronavirusom, okužilo se je sedem zdravnikov enote nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma, karantena pa je bila odrejena za 21 ljudi. Čeprav glede izvora okužbe obstajajo različne domneve, gre najverjetneje za vnos iz tujine. Eden od zdravnikov se je namreč udeležil posveta v Črni gori, kar pa sicer še ni potrjeno, izvor okužbe pristojni še ugotavljajo.

Potovanja zaposlenemu res ni mogoče prepovedati, vendar se to zdravstvenemu delavcu, ne bi smelo zgoditi, je kritičen minister za zdravje Tomaž Gantar:

"Tudi če je kolega po službeni dolžnosti bil v Črni gori, si težko prestavljam neprevidnost, da se po vrnitvi ni distanciral od svojih kolegov za predviden čas in da se je razširila okužba nanje in na bolnike."

Kar zadeva potovanja na Hrvaško, Gantar poudarja, da po merilih evropskega centra za nalezljive bolezni Hrvaška spada na rumeni seznam, tudi na podlagi njihovih podatkov, čeprav o njih po besedah Gantarja niso vedno prepričani.

"Tukaj se verjetno malo sprenevedamo tudi v okviru politike. Eni odsvetujejo obiske držav, kjer je okužb več, tudi sosednje Hrvaške, drugi ne omenjajo nobenih omejitev, tudi naš vladni govornik ne. Kar seveda ni dobra informacija za ljudi."

Minister Gantar torej meni, da kdor nima tam nujnih opravkov, je bolje, da se poti izogne. Ljudem je priporočil, naj se izogibajo preveč množičnih krajev, prireditev in dosledno upoštevajo navodila o razkuževanju rok, medosebni razdalji in nošenju mask v zaprtih prostorih.

Helena Lovinčič