Celjski dopisnik Matija Mastnak nas je tokrat odpeljal v bližino Slovenskih Konjic, kjer stoji Žička kartuzija. Državni zbor je za obnovo ostankov iz 12. stoletja že marca namenil dva milijona evrov, a so začetek del zaradi epidemije morali prestaviti za nekaj mescev. S pripravljalnimi deli so zdaj le začeli. Samostan, ki je propadal več stoletji, po malem obnavljajo zadnja tri desetletja, a za prenovo propadajoče cerkve Svetega Janeza Krstnika, ki bi se lahko kmalu celo podrla, do zdaj ni bilo denarja. Dela bodo potekala slabi dve leti.

Prenova propadajoče cerkve Svetega Janeza Krstnika, ki bi se lahko kmalu celo podrla, bo potekala dve leti

Žički samostan v občini Slovenske Konjice, kjer je nekoč bila ena najpomembnejših evropskih knjižnic, je najstarejša kartuzija v srednji Evropi. Razcvetela se je v 15. stoletju. Po letu 1782, ko jo je avstrijski cesar Jožef II. razpustil, pa je začela propadati. V zadnjih treh desetletjih ostanke samostana obnavljajo, a za prenovo propadajoče cerkve Svetega Janeza Krstnika, ki bi se lahko kmalu celo podrla, do zdaj ni bilo denarja.

Državni zbor je marca za obnovo namenil dva milijona evrov, a so začetek del zaradi epidemije morali prestaviti za nekaj mescev. Zdaj so se dela le začela in bodo potekala približno dve leti. Cerkev bodo stabilizirali in pokrili s skriljem. Notranjosti za zdaj ne bodo obnavljali, saj v cerkvi in njeni okolici v prihodnosti načrtujejo izvedbo arheoloških izkopavanj.

Ostanke kartuzije letno obišče približno 20 tisoč ljudi. Ti si lahko ogledajo štiri stalne razstave, obiščejo zeliščno lekarno in se sprehodijo po zeliščnih vrtovih. Na vhodu v samostan je gostilna Gastuž, kjer so jedi začeli pripravljati daljnega leta 1467 in je najstarejša slovenska gostilna ter ena od desetih najstarejših restavracij na svetu. A žal je na začetku leta dolgoletni lastnik od pogodbe z občino odstopil. Občina zato prednostno išče novega najemnika.

Matija Mastnak