Z vročinskim valom obarvano javljanje bruseljske dopisnice Mojce Širok. V Belgiji zapirajo dostop do obale, v Antwerpnu imajo policijsko uro, (ne)vlada je postavila nov rekord v času "brezvladja", žrtve kolonializma v Kongu zahtevajo pravico in odškodnino.

V Belgiji v času vročinskega vala zapirajo dostop do obale, v Antwerpnu imajo policijsko uro, (ne)vlada je postavila nov rekord v trajanju "brezvladja"

Belgijo je zajel vročinski val. Ozračje med Slovenci, ki živijo in delajo v Bruslju, pa je razgrela odločitev slovenske vlade, da Belgijo uvrsti na t. i. rdeči seznam.

"Tako zdaj ne morejo domov. Mnogi imajo popolnoma uničene počitnice. Najbolj glasen očitek med njimi pa je, zakaj je na rdečem seznamu Belgija in ne na primer Hrvaška, kjer prav tako niso uspešni pri zajezitvi okužb," opisuje naša bruseljska dopisnica Mojca Širok.

V Belgiji v teh dneh sicer zapirajo dostop do nekaterih obalnih mest.

"V bližini Brugga so včeraj vstop v mesto prepovedali vsem dnevnim obiskovalcem. Prekinili so železniške povezave, na cestah so bili policisti. Vse to zaradi pretepa med varnostniki oz. policisti in obiskovalci dan prej, ko obiskovalci zaradi velike gneče na poziv varnostnika niso želeli zapustiti plaže."

V Antwerpnu imajo policijsko uro. Med 23.30 in 6. uro so zaprti vsi lokali, na cesto ne sme nihče, ki ne gre denimo na delo ali po najnujnejših opravkih. Belgijska vlada pa je v teh dneh postavila nov rekord v času "brezvladja".

"Belgijci so brez vlade že 592 dni. Skozi korona krizo so šli z začasno vlado narodne enotnosti. Odgovor na vprašanje, zakaj je tako, pa bi radi poznali tudi Belgijci," pravi Širokova.

Bruselj je poleti bolj prazen kot sicer, v EU institucijah je "trenutno le prazen zrak in redki dežurni nesrečneži". Ali se bodo evropski voditelji jeseni znova sestajali iz oči v oči, se bodo odločili sredi septembra. Vrh voditeljev naj bi bil 25. in 26. septembra. "Za ministrske svete pa se bojim, da bodo verjetno še nekaj časa potekali virtualno," zaključi bruseljska dopisnica.

Andreja Gradišar, Mojca Širok