Roalda Dahla, ki ga po vsem svetu poznajo predvsem kot odličnega mladinskega avtorja – spomnite se samo Matilde ali pa Čarlija in tovarne čokolade – bomo danes spoznali z drugačne plati. Knjiga Takšen kot ti je namreč zbirka kratkih zgodb za odrasle, v katerih nastopajo liki iz vseh plasti angleške družbe – od kvartopircev, norih izumiteljev do na videz neškodljive gospodinje z zločinskimi talenti.

15 kratkih nepredvidljivih zgodb, začinjenih z britanskim humorjem

"Tri ženske in jaz smo tiho sedeli in ju opazovali. Mikova žena je postajala slabe volje; usta so se ji povesila in začutil sem, da bo zdaj zdaj posegla vmes. Iz pečenke, ki je ležala na krožnikih pred nami, se je počasi kadilo." – Roald Dahl: Takšen kot ti

Takšen kot ti je zbirka 15 kratkih zgodb za odrasle, v katerih nastopajo liki iz vseh plasti angleške družbe – od kvartopircev, norih izumiteljev do na videz neškodljive gospodinje z zločinskimi talenti. Roalda Dahla sicer najbolj poznamo predvsem kot odličnega avtorja literature za otroke. Tudi Tara Milčinski, 23-letna študentka etnologije in kulturne antropologije, je Dahla spoznala že v otroštvu:

"Roalda sem brala že kot majhna punčka in potem sem ugotovila, da piše tudi za obrasle. Hkrati so bile to še kratke zgodbe, ki so moj najljubši žanr in sem ga pograbila."

Slog Dahlovega pisanja v mladinskih delih in delih za odrasle je podoben oz. primerljiv, še pove Tara Milčinski:

"Prefinjen smisel za humor ima, tak angleški. Med vrsticami se vedno malo šali iz vsega, iz junakov, o katerih piše, iz samega sebe, hkrati pa tudi iz tebe kot iz bralca. Ker točno ve, kaj ti počne in se igra s tvojimi mislimi in to mi je bilo všeč že, ko sem bila majhna."

Dve od 15 zgodb smo razkrili v oddaji, druge preberite sami. Prijetno branje!

Darja Pograjc