Kaj nas je naučila epidemija? Si lahko Slovenci v Italiji in Avstriji v jubilejnem letu obetajo spremembe? Kje se ponujajo priložnosti?

Meje s sosednjimi državami so odprte, kar so še posebej pozdravili Slovenci v Furlaniji - Julijski krajini. Ponovna razmejitev skupnega kulturnega prostora je namreč pri mnogih vzbudila neprijetne občutke. Pogosto opevan evropski duh, v katerega prebivalci obmejnega pasu resnično verjamejo, je v času pandemije med politiki zbledel, pravi odgovorni urednik Primorskega dnevnika Igor Devetak:

"Meja je za nas nenaravna. Razumevali smo jo v okviru ukrepov za zajezitev epidemije, vendar smo hkrati opozarjali, naj bodo odločevalci pozorni na nas. Še bolj kot neodpiranje meje nas je zmotilo igonoriranje teh naših opozoril."

Ob odpiranju meja se je na obisk k rojakom v sosednjih državah odpravila pristojna ministrica dr. Helena Jaklitsch. Svojo turnejo je začela pri rojakih na Hrvaškem in nadaljevala pri koroških Slovencih. Na Hrvaškem, kjer je obiskala Gorski kotar in Reko,  jo je presenetilo, kot pravi, da se ponekod srečujejo z negativnim odnosom večinskega prebivalstva.

"To je bilo nekaj, kar smo v preteklosti poslušali v povezavi s koroškimi Slovenci, zdaj pa vidimo, da se tudi tu dogaja, kot je dejal nek gospod, da so napredovanja v službi lahko povezana s tem, kateri skupini pripadaš."

Koroški Slovenci v letošnjem jubilejnem letu, ko obeležujejo 100. obletnico koroškega plebiscita in 65-letnico veljavnosti t.i. Avstrijske državne pogodbe, pričakujejo pomembne spremembe. Kako pa je s poslovnimi priložnostmi? Avstrijska Koroška in njena agencija Babeg za spodbujanje tujih investicij ponuja možnosti tudi slovenskim podjetjem, pojasnjuje svetovalec za spodbujanje investicij Jernej Dvoršak. Samo pogumno, svetuje.

"Avstrijska Koroška je lahko zanimivo izgodišče za nemško govoreče trge. Ti zajemajo 100 milijonov ljudi, ki so po kupni moči zelo zanimivi za podjetja. Slovenska podjetja pa se odločijo za prihod na avstrijsko Koroško tudi zaradi slovenske manjšine, ki odlično govori oba jezika in je pomemben most med državama."

Porabski slovenski upokojenci so se med epidemijo ukvarjali z bučami, zdaj pa snujejo načrte do konca leta. Idej jim ne manjka, pravi predsednica Klara Fodor. Prisluhnite!

 

Prvi