3. julij je dan brez plastičnih vrečk in praznik slovenskih rudarjev

Namen dneva brez plastične vrečke je opozoriti na realne in zaskrbljujoče posledice, ki jih ima njihova uporaba na okolje. Na to smo točno pred dvema letoma opozarjali na Prvem v Torkovem kvizu in zdaj je odlična priložnost za refleksijo. Kaj se je v tem času spremenilo? 1. januarja 2019 smo dobili novo zakonodajo, ki prepoveduje brezplačne plastične vrečke na blagajnah, a povečala se je poraba plastičnih vrečk na oddelkih sadja in zelenjave.

"Iskreno, v trgovini še nikoli ni bil pred ali za mano nekdo s svojo vrečko za sadje in zelenjavo. Hodijo sicer v trgovino s svojimi nakupovalnimi vrečkami, a nismo še na konju." - Katja Sreš, Ekologi brez meja

Ampak bi bil čas, da bi že bili. Še nedavno je obstjala ocena, da bo - če se nič ne spremeni - do leta 2050 v morjih več plastike, kot rib. Po zadnjih raziskavah je jasno, da smo podcenili količino plastike v naših morjih za kar dva in pol-krat...

Ni kotička na našem planetu, kjer ne bi našli mikroplastike. Najbrž bi jo našli tudi v rudnikih. 3. julija svoj praznik praznujejo slovenski rudarji, v spomin na petdnevno gladovno stavko, ki so jo 3. julija 1934 začeli zasavski rudarji. Zasavski, velenjski, idrijski, mežiški rudarji...kaj pa kočevski rudarji? Tudi. Čeprav po pripovedovanju Vesne Jerbič Perko s Pokrajinskega muzeja Kočevje, marsikdo ne ve, da je Kočevje rudarsko mesto:

"Po 2. svetovni vojni je prav rudnik začel gospodastvo postavljati na noge. Tudi železnica je v Kočevje prišla zaradi rudnika. Danes je spomin na rudarske čase opaziti predvsem v rudarskih kolonijah, upravni stavbi, imenih posameznih ulic in Kočevskem (rudniškem) jezeru."

In v vsakoletnem srečanju ob prazniku. Zgodb nikoli ne zmanjka in prav te zgodbe skrbijo, da se ohranja spomin na rudniško tradicijo.

Nadia Petauer