Otroci se na nasilje odzivajo zelo različno. Mnogi so zelo prestrašeni, se zaprejo vase, umaknejo, pojasnjuje Katja Zabukovec Kerin iz Društva za nenasilno komunikacijo:

Mednarodni dan otrok – žrtev nasilja: Zlorabe otrok se najpogosteje dogajajo za štirimi stenami doma.

Otroci nasilje največkrat doživljajo v krogu družine. Izpostavljeni so telesnemu, spolnemu ali psihičnemu nasilju, kot so poniževanje, grožnje in ustrahovanje. V zadnjih letih pa je v porastu tudi nasilje na spletu. “Naša dolžnost je, da otroke zaščitimo, povzročitelje zlorab pa odkrijemo in jih sodno preganjamo,” je ob današnjem mednarodnem dnevu otrok – žrtev nasilja poudarila ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič.

Pravosodno ministrstvo je prav danes v javno obravnavo posredovalo tudi osnutek zakona o zaščiti otrok v kazenskem postopku, ki bo omogočil njihovo celostno obravnavo v Hiši za otroke.

Otroci se na nasilje odzivajo zelo različno. Mnogi so zelo prestrašeni, se zaprejo vase, umaknejo, pojasnjuje Katja Zabukovec Kerin iz Društva za nenasilno komunikacijo:

“Nekako ne upajo več, da bi jim kdo lahko pomagal in postanejo na nek način nevidni. Tudi zato, da bi se zaščitili pred nasiljem, ker mislijo, da če ne bodo naredili nič narobe, nasilja ne bodo doživeli.”

V zadnjih letih je vse več nasilja tudi na spletu, opozarja vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto pri upravi kriminalistične policije Robert Tekavec:

“V virtualnem svetu je prisotno predvsem medvrstniško nasilje, pa tudi izsiljevanje in nagovarjanje k izdelavi fotografij, na katerih so otroci in mladostniki goli. To lahko počnejo tako sovrstniki kot odrasle osebe.”

Za pomoč otrokom žrtvam nasilja lahko pokličete Društvo za nenasilno komunikacijo. Telefonska številka je 031/770-120. Ali pa SOS telefon 080-11-55.

Lucija Dimnik Rikić