Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Friderik Irenej Baraga, graditev mestnega vodovoda, Vera Danilova, Leon Koporc, Tomaž Cerkovnik

V Mali vasi pri Dobrniču na Dolenjskem se je na današnji dan leta 1797 rodil misijonar in jezikoslovec FRIDERIK IRENEJ BARAGA. Leta 1830 je odšel v Združene države Amerike ter postal misijonar med severnoameriškimi Indijanci, pozneje pa tudi med vse številnejšimi belci. Leta 1853 je bil posvečen v škofa s sedežem v kraju Sault Sainte Marie. Močno je vplival tudi na  razvoj  verskega  življenja  med  Slovenci  v  19.  stoletju  v  Ameriki.  Za Indijance je napisal šest knjig ter slovar in slovnico jezika očipvejščine. Napisal je tudi izjemno zanimivo delo "Opis severnoameriških Indijancev", prvo etnološko monografijo in prvo slovensko knjigo, ki je v celoti posvečena opisu kakega tujega ljudstva. Friderik Baraga je Kranjskemu deželnemu muzeju v Ljubljani podaril prvo neevropsko etnološko zbirko.

—–

Preden je Ljubljana imela vodovod, so njeni prebivalci dobivali pitno vodo iz dvanajstih zasebnih in javnih vodnjakov ter studencev v okolici mesta. Za druge potrebe so vodo zajemali iz Ljubljanice. Voda iz vodnjakov je bila pogosto oporečna in zdravju škodljiva, zaradi vse številnejših prebivalcev pa je je tudi zmanjkovalo. Leta 1882 je dal občinski svetnik Ivan Hribar pobudo za graditev mestnega vodovoda, vendar je trajalo skoraj desetletje, da ga je Ljubljana dobila.

Slovesno so ga odprli šele med županovanjem Petra Grassellija, in sicer na današnji dan pred 130-imi leti8. Veselje meščanov je bilo nepopisno, saj je bil “v vsako hišo napeljan bister studenček”, kot so takrat zapisali časniki, pobudniku Ivanu Hribarju pa so podelili naslov častnega meščana.

—–

Gledališka igralka  VERA  DANILOVA  je bila v letih od 1909 do 1930  članica osrednje slovenske gledališke hiše, ljubljanske Drame. Interpretirala je pretežno otroške vloge ter like mladostnikov in mladostnic v komedijah, operetah in v nekaj operah. Po odhodu v Prago je v Ljubljani kot gostja režirala nekaj operet, na Češkem pa se je posvetila družbenopolitičnemu delu. Vera Danilova se je rodila na današnji dan leta 1891 v Ljubljani.

—–

Slikar  LEON  KOPORC  je leta 1950 na ljubljanski akademiji diplomiral pri Antonu Gojmirju Kosu in pri njem končal še specialko. Nekaj let je bil zaposlen kot likovni pedagog, nato pa je vstopil v svobodni poklic. Ukvarjal se je z oljnim in fresknim slikarstvom ter z risbo. Slikal je nadrealne krajine, tihožitja, portrete in akte s poudarjeno stiliziranimi figurami, ustvarjal malo grafiko (ekslibrise) in kopiral gotske freske. Med drugim je ilustriral tudi knjigi “Moj dežnik je lahko balon” Ele Peroci in Julesa Verna “Skrivnostni otok”. Leon Koporc se je rodil na današnji dan leta 1926 v Ljubljani.

—–

Smučar in trener  TOMAŽ  CERKOVNIK  je bil v letih od 1979 do 1985 slovenski in jugoslovanski reprezentant v alpskem smučanju. Tekmoval je v svetovnem pokalu, pa tudi na svetovnih prvenstvih v Schladmingu (bil je 13. v slalomu in 12. v kombinaciji) ter v Bormiu. Na olimpijskih igrah v Sarajevu je leta 1984 v slalomu zasedel 11. mesto, leto zatem pa je športno pot šest sezon nadaljeval med poklicnimi smučarji v Združenih državah Amerike in tudi tam večkrat stal na zmagovalnih stopničkah. Z bogatimi izkušnjami, ki si jih je nabral v Ameriki, je v prvi polovici 90-ih let prejšnjega stoletja kot specialist za alpske discipline vodil slovensko moško reprezentanco in bil z njo zlasti uspešen na olimpijskih igrah leta 1994. Tomaž Cerkovnik se je rodil na današnji dan pred 60-imi leti v Ljubljani.

Pavle Jakopič