Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Janez Pavel Ješenak, Vladimir Benko, Edo Bregar, Franci Pavšer, Dan državnosti Republike Slovenije

Na današnji dan leta 1755 se je v Slovenj Gradcu rodil teolog in pedolog  JANEZ  PAVEL  JEŠENAK. Kot član Štajerske kmetijske družbe je preučeval vrste tal in rodovitnost zemlje. Na podlagi svojih izkušenj in nemških gospodarskih knjig je leta 1821 napisal “Bukve za pomoč inu prid kmetom potrebne”, v katerih je prvi v slovenščini opisal postopek mehanske analize najpomembnejših sestavin njivske zemlje.

—–

Politolog  VLADIMIR  BENKO  je diplomiral na filozofski fakulteti, leta 1965 pa doktoriral na pravni. Velja za utemeljitelja znanstvenega preučevanja mednarodnih odnosov pri nas. Z združevanjem zgodovinskih, socioloških in politoloških analiz jo je izoblikoval v eno temeljnih področij slovenske politične znanosti. Preučeval je zunanjo politiko, nacionalno varnost, zgodovino mednarodnih odnosov in neuvrščenost.  Med njegovimi deli je pomemben tudi prvi učbenik za študij mednarodnih odnosov v slovenščini iz leta 1970.

Bil je profesor na visoki šoli za politične vede; pod njegovin vodstvom se je ta leta 1974 preoblikovala v Fakulteto za sociologijo, politične vede in novinarstvo ter se vključila v ljubljansko univerzo. Zaslužni profesor ljubljanske univerze Vladimir Benko je med drugimi priznanji leta 2002 prejel tudi srebrni častni znak Republike Slovenije. Rodil se je na današnji dan leta 1917 v Krškem.

—–

Gospodarstvenik in inovator  EDO  BREGAR  je po končani srednji tehniški šoli v Ljubljani delal v papirnici v Radečah in tovarni celuloze v Goričanah pri Medvodah. Med narodnoosvobodilnim bojem je bil v Poljanskem bataljonu med pobudniki za ustanovitev tehnike in kot njen vodja zaslužen za ustanovitev grafičnih tiskarn na desnem bregu Save ter razvoj partizanskega tiska na Gorenjskem. Leta 1944 je organiziral tiskarne Julija, Trilof in Donas; drugi dve je tudi zasnoval in postavil tiskarske stroje. Po vojni je opravljal vrsto nalog na družbenopolitičnem in gospodarskem področju; pri tem se je odlikoval z uvajanjem novih postopkov in inovacij. Edo Bregar se je rodil na današnji dan leta 1918 na Dobovcu.

—–

Radijski reporter in enigmatik  FRANCI  PAVŠER  se je rodil na današnji dan leta 1938 v Splitu.  Bil je član športnega uredništva našega radia, dvanajst let pa tudi njegov urednik. Zoral je ledino in uhodil nove poti radijskega reporterstva ter bil odličen reporter prenosov tekem v alpskem smučanju. Bil je tudi prvi, ki se je pred 56-imi leti po radijskih valovih oglasil z vrha Triglava. Za svoje delo je prejel Bloudkovo plaketo, novinarsko nagrado sklada Toneta Tomšiča, zlati častni znak Planinske zveze Slovenije in Zlati mikrofon, najvišje priznanje za reporterske dosežke. Bil je tudi eden izmed začetnikov moderne slovenske enigmatike in avtor prve knjige križank pri nas.

—–

Danes je Dan državnosti Republike Slovenije. Na današnji dan pred 29-imi leti je slovenska skupščina s “Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti” in z “Deklaracijo o neodvisnosti” uzakonila samostojnost naše države. Hkrati je parlament sprejel tudi ustavni zakon za izvedbo temeljne listine. Slovesna razglasitev samostojnosti je bila naslednji dan, 26. junija 1991,  na ljubljanskem Trgu revolucije.

Pavle Jakopič