Iz Podravja se nam je oglasila Gabrijela Milošič, nas najprej odpeljala do zgodbe o hitri cesti, vprašali smo se tudi ali se kaj boljši časi obetajo vodovodu v Podravju, sredi žetvene sezone pa smo obiskali tudi Mlin Korošec, ki ima dvestoletno zgodovino.

Žetev v Podravju

V Podravju so sredi žetve ječména, ki ji letos kaže bolje kot lani. So pa zaradi pomanjkanja padavin spomladi obeti za pridelek pšenice veliko slabši. Strokovnjaki napovedujejo slabšo letino tako po količini kot po kakovosti, zato je vprašanje kakšna bo odkupna cena zlatega zrnja? Kmetje si želijo vsaj enako kot lani, torej 185 evrov.

V mlinu Korošec s kar 200-letno tradicijo v Zabovcih, že odkupujejo letošnje žito in to od lokalnih kmetov po cenah, ki so sprejemljive tako za ene kot druge. Koroščevi so se v številnih generacijah naučili, da kmet ni le njihov dobavitelj temveč tudi kupec. Daniel Korošec  opaža, kako smo v času korone spet začeli ceniti domač kruh.

Ljudje pečejo, vidijo, da se da s precej manj sredstvi speči kruh in doma narediti kaj koristnega. Pa imaš vsak dan svežega doma, pa ne rabiš hodit v trgovino. Pri vaši hiši se še peče kruh? Da. Moja mama je prej večkrat v krušni peči kruh spekla. Včasih smo se šalili, da je bila peka kruha v krušni peči sprejemni izpit za mojo ženo in moram rečt, da ji zelo dobro uspeva. Je ta kruh boljši? Ja sigurno. Že ta vonj, ki prihaja iz krušne peči, je nekaj posebnega, in ko ta topel kruh vzameš v roko - čeprav eni pravijo - da ga ni dobro jesti, je nekaj posebnega.

Rek "Naj človek pol sveta obteče, najboljši kruh doma se peče" še kako drži.

Prvi, Gabrijela Milošič