Jutranji pogovor z zagrebško dopisnico Tanjo Borčić Bernard

Prvi julij je pred vrati z njim pa tudi vrhunec turistične sezone. Zaradi pandemije koronavirusa je najbolj prizadet prav sektor turizma. Države se počasi odpirajo za tuje turiste, hkrati pa iščejo krhko ravnovesje med prihodki iz turizma in nevarnostjo, da se z odprtimi mejami ponovno hitreje širi okužba.
Država, ki je trenutno lahko deloma zadovoljna s turističnim obiskom, je naša južna soseda Hrvaška.

Med 255 tisoč tujimi turisti, ki trenutno letujejo na Hrvaškem so najštevilčnejši Nemci in Slovenci, slednji so skupaj ustvarili že več kot milijon nočitev.

Epidemija koronavirusa pa še kako vpliva tudi na hrvaško predvolilno kampanjo. Teče zadnji teden pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami. Kako sploh izgleda kampanja na pragu drugega vala epidemije?

Nekatere stranke so se popolnoma odrekle neposrednemu stiku z volivci in so vse aktivnosti preselile na družbena omrežja. Kar nekaj kandidatov je v samoizolaciji. Danes bo državna volilna komisija objavila navodila za obnašanje volivcev na voliščih, kjer pa bodo v nedeljo skoraj zanesljivo daljše čakalne vrste kot so bile v preteklosti.

 

Bojan Leskovec, Tanja Borčič Bernard