Intelekta

Bo aplikacija nadzorovala virus ali ljudi?

V preteklosti smo se s tehnologijo že večkrat opekli. Se bomo spet?

aplikacije
foto: geralt/pixabay

Za nadzor širjenja okužbe z novim koronavirusom Kitajska izkorišča številne tehnologije, od aplikacij za pametne telefone do kamer, ki na ulicah in pri vhodih v poslopja s senzorji merijo telesno temperaturo in avtomatsko prepoznavajo obraze. Tehnologija beleži vse – s kom se posamezniki srečujejo, kam zahajajo in kaj tam počnejo. Oblasti tako hitro zaznajo nove izbruhe in jih z različnimi ukrepi omejijo. Za kršitelje so zagrožene večletne zaporne kazni. Če smo posnemali fizično distanco in ustavitev javnega življenja za zajezitev širjenja okužbe v prvem valu, je množični nadzor model, ki ga bodo demokratične države posnemale od Kitajske pri drugem valu?

Kakšno aplikacijo bo izbrala Slovenija še ni znano. Vlada je sicer mobilno aplikacijo za sledenje pri nadzoru karantene med nujnimi ukrepi za omejevanje epidemije novega koronavirusa predlagala že v prvem protikoronskem zakonu, vendar takrat zaradi velikega nasprotovanja, med drugim tudi informacijske pooblaščenke, predloga v državnem zboru niso sprejeli. Ob ponovnem naraščanju okužb v Sloveniji je vlada v okviru predloga novele četrtega protikoronskega zakona pripravila pravno podlago za uvedbo mobilne aplikacije za spremljanje stikov z okuženim in za nadzor karanten. Pripravljena je torej pravna podlaga za aplikacijo, ki jo mora sprejeti državni zbor. Aplikacijo bi si potem lahko prostovoljno naložili na svoj telefon, razen če bi bili okuženi ali v karanteni. Takrat bi bila po besedah vladnega govorca Jelka Kacina obvezna.

Skrbi je več. Katere podatke bo zbirala, kdo jih bo hranil, kdo do njih dostopal, koliko časa? Imamo tehnologijo, s katero se lahko borimo proti številnim potencialnim zlorabam? Filip Dobranić z Inštituta Danes je nov dan je povedal:

"Proti vsem tem stvarem se da na nek način boriti, ampak, ne da se slediti ljudem, ne da bi sledil ljudem."

Bo torej aplikacija nadzorovala virus ali ljudi? Kot je razložil mikrobiolog in imunolog profesor doktor Alojz Ihan z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, je ključen podatek za nadzor epidemije podatek o okužbah

"Če se testira vsakega sumljivega za okužbo, potem so podatki boljši. Če se testira samo tiste, ki so klinično pomembno bolni, potem so taki podatki slabši."

Pravni red Evropske unije ščiti zasebnost in osebne podatke prebivalk in prebivalcev. Evropski parlament je tako odločil, da mora biti uporaba mobilne aplikacije prostovoljna, podatki morajo biti anonimizirani in se ne smejo hraniti v centralizirani bazi podatkov, aplikacija pa se mora ob koncu pandemije prenehati uporabljati. Zato doktorica Jelena Burnik z urada informacijske pooblaščenke poudarja previdnost pri izbiri aplikacije:

"Tukaj ne razpravljamo o nekih rešitvah za kratko obdobje, pač pa o tehnologiji, ki jo bomo najbrž potrebovali dalj časa."

V preteklosti smo se s tehnologijo že večkrat opekli. Se bomo spet? Gorazd Božič, vodja Si-Certa

"Polno je nekih neznank, zato sem skeptičen, da bi aplikacije lahko bistveno pomagale. Prav zaradi vseh odprtih vprašanj."

Več o odprtih vprašanjih v zvezi z aplikacijo torej v Intelekti, na katero se lahko naročite v svoji aplikaciji za podkaste. Če pa nimate ali ne želite imeti te aplikacije oziroma nimate pametnega telefona, oddajo najdete tudi v naših spletnih arhivih.