Število okužb s koronavirusom se tudi na Hrvaškem povečuje. V minulem 24 uranem obdobju so jih našteli 30, število vseh trenutno okuženih se je spet povzpelo prek 100, vseh skupaj od začetka epidemije pa je 2366.
Zanimivo pa je, da jih je, vsaj po teh najnovejših podatkih, največ v notranjosti države, v turističnih krajih jih skoraj ni.

Na Hrvaškem se povečuje število okužb s koronavirusom. Največ jih je v notranjosti države, izstopata predvsem Zagreb in vzhodna Slavonija.

Število okužb s koronavirusom se tudi na Hrvaškem povečuje. V zadnjih 24 urah so jih našteli 30, število vseh ta hip okuženih se je povzpelo prek 100, vseh skupaj od začetka epidemije pa je 2366. Največ jih je v notranjosti države, v turističnih krajih jih skoraj ni. Za nas je sosednja država seveda zanimiva, zaradi nevarnosti prenosa večjega števila okužb iz soseščine, saj veliko slovenskih državljanov dopustuje ali načrtuje dopust na Hrvaškem. Poslabšanje epidemiološke slike bi te načrte lahko podrlo.

V Đakovu oziroma tamkajšnjem samostanu je ta hip deset redovnic okuženih s koronavirusom, Slavonija pa naj bi bila novo žarišče okužb, pravijo hrvaške zdravstvene oblasti. Kritike letijo tudi na organizatorje hrvaškega dela teniškega turnirja Adria Tour v Zadru, kjer sta se okužila najmanj dva teniška igralca in dva trenerja.

Na turnirju v Zadru niso spoštovali nobenega od ukrepov, ki jih je predpisal hrvaški zavod za javno zdravstvo. Tekmovalcev in spremljevalcev ob prihodu niso testirali, čeprav bi jih morali. Na turnir je lahko prišel pravzaprav vsak, kdor je hotel, čeprav je hrvaški nacionalni inštitut za varovanje zdravja dal zelo jasna navodila, kako varno organizirati turnir na prostem. V teh navodilih je tudi zapisano, da morajo popisati prihod vsakega tekmovalca, člane osebja in ekip ter vsakega obiskovalca. Za nameček so organizatorji pripravili spremljevalne, zabavne dogodke, druženja, o katerih hrvaški epidemiologi niso bili obveščeni. Približujejo se tudi parlamentarne volitve na Hrvaškem. Podrobneje v pogovoru z dopisnico iz Hrvaške Tanjo Borčič Bernard.

Drago Balažič, Tanja Borčič Bernard