Bled je nedvomno eden slovenskih simbolov, podoba, s katero se v tujini promovira država, kraj, kamor naši državniki vozijo tuje na protokolarna in druga srečanja. Skratka, Bled je nosilna podoba za turiste privlačne enkratne Slovenije. Zato ni čudno, da je tudi blejski turizem z leti odtaval v tujino, več kot 95 odstotkov obiskovalcev prihaja od tam, iz več kot 130 držav in Slovencem se zadnja leta zdi, da jim je bil Bled ugrabljen. Do letos, ko smo ga, zaradi višje sile, dobili nazaj. Utrip Bleda v teh dneh je preverila Romana Erjavec.

Nenavadna podoba praznega Bleda v teh dneh dobra priložnost za Slovence

Bled je nedvomno eden slovenskih simbolov, podoba, s katero se v tujini promovira naša država, kraj, kamor naši državniki vozijo tuje na protokolarna in druga srečanja. Skratka, Bled je nosilna podoba za turiste privlačne, enkratne Slovenije. Zato ni čudno, da je tudi blejski turizem z leti odtaval v tujino, več kot 95 odstotkov obiskovalcev prihaja od tam, iz več kot 130 držav in Slovencem se zadnja leta zdi, da jim je bil Bled ugrabljen. Do letos, ko smo ga, zaradi višje sile, dobili nazaj.

Bled je v teh dneh spet kraj, kamor je nekoč Arnold Rikli svoje paciente vozil na zdravljenje. Prečiščen, napolnjen z novo energijo, a na trenutke za domačine, vajene turističnega vrveža, prav strašljiv, pravi domačinka Lea Ferjan.

“Zdaj je grozljivo na nek način. Je tišina, veliko prostora, ampak tudi prej, vedno, če si iskal mir, naravo, si lahko šel na poti, do skritih kotičkov, ki jih poznamo le domačini. Zdaj čakamo pa še življenje …”

Blejci, dodobra in domala skoraj vsi vpeti v turizem, tako ali drugače trenutno torej lebdijo v neki vzporedni, še vedno ne povsem dojeti novi dimenziji, za katero si vsi seveda želijo, da čim prej mine. A ne rečemo zaman, da vsaka slaba stvar prinese tudi kaj dobrega. In če je kratkoročno epidemija v resnici do tal zamajala blejske gospodarske temelje, pa je Bled po mnenju mnogih nekaj podobnega potreboval. Hitro rast turizma, ki je že šla prek nekih normalnih okvirov, ki jih ni zmogla več niti osnovna infrastruktura, prenasičenost, ki se je že odražala v nezadovoljstvu domačinov, ta pa v ne vselej prijaznem odnosu do obiskovalcev, je bilo na nek način nujno omejiti. Tako drastičnega udarca si seveda nihče ni želel, še manj pričakoval, a zgodilo se je. Iz trenutne krize pa se je na Bledu že začelo rojevati nekaj dobrega, nekaj česar doslej blejski turistični delavci niso bili sposobni

Za vse tiste, ki  jim Bled nekaj pomeni, pa so se ga zadnja leta na široko raje izognili, je to torej priložnost, ki je (upajmo) več ne bo!

 

Romana Erjavec