Radijska oddaja že več kot pet desetletij predstavlja ljudsko kulturo slovenskega etničnega ozemlja. Poslušalce povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Opazuje, prepoznava in predstavlja tista kulturna dogajanja, ki izražajo slovensko glasbenonarodopisno dediščino, terenski posnetki pa bogatijo arhiv slovenske ljudske glasbe in prispevajo k trajnemu ohranjanju samobitnega izročila. Avtorica in urednica oddaje je mag. Simona Moličnik.

Kraj treh potokov, obdan z zelenim gričevnatim razkošjem in bogato glasbeno dediščino

Šentjur je kraj, umeščen v dolini treh rek oziroma potokov in obdan z zelenimi griči, ki ponujajo lepe razglede daleč naokrog. Je kraj, ki ga sestavljata Zgornji in Spodnji trg in ki ga je leta 1846 pomembno zaznamovala izgradnja Južne železnice. Je kraj, ki ga s hriba varuje sv. Jurij in je po njem dobil tudi svoje ime. V Šentjurju je aktivna Mladinska folklorna skupina Lintvar.

Razveseljujoče je videti skupine, ki se oblikujejo ob pomoči otroških folklornih skupin v osnovnih šolah in potem nadaljujejo delo v mladinskih folklornih skupinah. Prav takšna se je oblikovala v Šentjurju in povezala je mlade z vseh okoliških krajev.

V oddaji predstavljamo mlade godce folklorne skupine, ki jih vodi Žan Vodeb, pogovarjamo se s pobudnico skupine, Tanjo Gobec, z Jurijem Raztočnikom pa  spoznavamo zgodovino Šentjurja.

Godci Mladinske folklorne skupine Lintvar izvajajo stare plesne viže, ljudski pevci iz bližnjega Paridola – Paridolske korenine – suvereno pojejo po starem in ker  smo v Šentjurju, ne moremo mimo znamenite rodbine zdravnikov in skladateljev Ipavec. Ponarodele zborovske pesmi Gustava in Benjamina Ipavca izvajata Primorski pevski zbor Vinko Vodopivec in Slovenski oktet.

Oddajo je pripravila Nika Rožanc.

Simona Moličnik