Slovencem po svetu

Svet po epidemiji bo drugačen, a vseeno lep

Slovenke in Slovenci gradijo mozaik prepoznavnosti naše države v tujini

telaviv
Tel Aviv
foto: Wikimedia Commons

V tokratni oddaji ste lahko slišali tri zgodbe, ki jih povezujejo tri Slovenke, vsaka s svojo pripovedjo. Dr. Urška Jelerčič se ukvarja z biofiziko v Izraelu, Milena Pinza je vzgojiteljica v Makedoniji in Eva Kotnik študira Španščino v Sevilli. Vsaka izmed njih gradi mozaik prepoznavnost Slovenije tudi izven meja naše domovine, čeprav vsaka na svoj način in s svojo zgodbo.

Za nekaj minut smo kar na začetku oddaje odpotovali ob Sredozemsko morje, in sicer v izraelski Tel Aviv, ki ga že kar nekaj let od blizu odkriva iskriva Ajdovka dr. Urška Jelerčič. Po diplomi iz fizike je doktorat opravljala na področju modeliranja celičnih organelov, področje biofizike pa je tudi tisto, ki je nadalje utiralo njeno raziskovalno in delovno pot. Zelo rada potuje, odkriva kulinarično bogastvo Tel Aviva in seveda pogreša tudi marsikaj domačega. O tem je pripovedovala v pogovoru z Mojco Delač.

Pandemija novega korona virusa tudi Severne Makedonije ni zaobšla. Medtem, ko se razmere v Evropi v zadnjih dneh urejajo in države odpravljajo ukrepe, ki so jih sprejele v času pandemije, pa se je stanje v tej državi  v zadnjih dneh spet poslabšalo.  V Severni Makedoniji živi tudi okrog 500 Slovencev, delujejo pa tudi  tri slovenska društva. Najstarejše je v Skopju, slovensko društvo Triglav  v Bitoli pa združuje Slovence na tem območju približno trinajst let. V Bitoli že več kot 35 let živi tudi Kraševka Milena Pinza, po poklicu vzgojiteljica in tudi učiteljica slovenskega jezika in kulture v Bitoli. Slovenski dopolnilni pouk seveda v nastalih okoliščinah tudi pri njih poteka drugače kot so ga bili vajeni. Milena Pinza je Lili Brunec, najprej povedala več o razmerah v Severni Makedoniji v času korona krize.

V Španiji, enem izmed največjih žarišč virusne bolezni kovid-19 še zmerom veljajo nekateri preventivni ukrepi za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusne bolezni, čeprav se življenje že vrača v ustaljene tirnice. O tem, kako je bilo med epidemijo in kako je ta vplivala na življenje Špank in Špancev sem se pogovarjal z Evo Kotnik, ki je preživela epidemijo v deželi tapasov in vina.

Še kratki novici:

Združenje Slovenska izseljenska matica objavlja likovni natečaj za mlade z naslovom Toplina v objemu doma pod mentorstvom Lee Kralj. Natečaj poteka le še do tega ponedeljka, torej 15. junija. Več informacij najdete na spletni strani Slovenskem izseljenske matice.

Pri Svetovnem slovenskem kongresu so za mlade rojake, ki živijo izven meja Republike Slovenije, ponovno pripravili bralno-risalni natečaj. Otroci naj sami ali s pomočjo staršev preberejo besedilo ljudske pravljice z naslovom »O štirih godcih in gozdnem škratu« in za natečaj pripravijo risbo oziroma sliko na listu formata A4 z motivom iz pravljice, ki se jim je najbolj vtisnil v spomin. Natečaj bo odprt do 25. oktobra 2020, vse prejete risbe pa bodo objavili na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa, kjer najdete tudi več informacij o natečaju.