Krvavi dogodek v gostišču Struge leta 1884

Na pokopališču v Lučah v Zgornji Savinjski dolini stoji manjši bel nagrobnik. Pozlata črk je danes obledela, od blizu pa lahko preberemo napis: »Tukaj počivajo v miru Anton Moličnik – Strugar, Jera, njegova žena in Jožefa Žager, poprejšnje sestra. V nesrečni noči s 7. na 8. april 1884 so bili vsi trije od hudodelnika K. Č. rodom Mozirčana v Strugah zaklani in umorjeni. Večna luč naj jim sveti!«

Okruten trojni umor v gostišču Struge je pred skoraj 140 leti pretresel kraj, dolino in širši prostor ter za stoletje in več zaznamoval najprej kolektivni spomin in nato pripovedi domačinov pod Raduho.

Med njimi sta tudi upokojena lastnica gostišča Struge, Nada Kosmač, ter rodoslovec in domoznanec Metod Rosc, ki sta za oddajo Sledi časa predstavila krvavi dogodek in njegov odmev. Njuno pripoved prepletajo odlomki iz sočasnih časopisnih poročil:

Žalostno, groza je bilo videti tri mrtve osebe v krvi; mož leži v hiši pred dvermi, njegova žena v drugi sobi na postelji in njena sestra zraven nje na tleh, a vsi prav po divjaško razmesarjeni. Do zdaj v našem zavetnem kraju ni bilo kaj enakega slišati.
(Slovenski gospodar, 24. 4. 1884)

Ambrož Kvartič