Jutranji pogovor z beograjskim dopisnikom Boštjanom Anžinom

V Srbiji se število okuženih z novim koronavirusom zmanjšuje, po 2 mesecih in pol se obeta ukinitev policijske ure. Opozicija je sicer vložila pritožbo na ustavno sodišče, saj trdijo, da je bilo celotno izredno stanje neustavno, ker so takrat že razpustili parlament in so o tem odločili predsednik, premierka in predsednica parlamenta. Poslanci pa so šele 45 dni pozneje vse to potrdili.

Govorijo tudi o nesorazmernih in bizarnih ukrepih, ko je ob koncih tednov veljala policijska ura, vmes od ponedeljka do četrtka pa so recimo že delali frizerski saloni in fitnesi.

Zelo pestri so tudi beograjski večeri. Začne se ob 20h z aplavzom zdravstvenim delavcem, ob 20.05 sledijo protesti “S hrupom proti diktaturi”, s katerim ljudje protestirajo proti ukrepom in proti vse bolj avtoritarni oblasti in proti teptanju človekovih pravic. Nato opozarjajo z lonci, kuhalnicami, piščalkami. Vsak večer je glasno, hitro se je razširilo iz Beograda po ostalih srbskih mestih.

Ampak že po nekaj dneh so se začeli, recimo temu kontra protesti. Pristaši Vučića, oz. nasprotniki opozicije so začeli ob 20.30 na strehah stolpnic, pa tudi nekaterih institucij, prižigati baklje in iz zvočnikov spuščati pesmi in posneto skandiranje, predvsem proti enemu od opozicijskih voditeljev Draganu Đilasu – da je tat.

Ena najbolj znanih novinark v Srbiji je v zadnjem času Ana Lalić, tudi dobitnica nagrade Deutsche Welle, ki je v začetku aprila pisala o pomanjkanju zaščitne opreme v kliničnem centru Vojvodine.

Obtožili so jo, da laže in širi paniko, bila je celo priprta, zdaj ima svoje varovanje, saj so ji vmes tudi preluknjali gume na avtomobilu.

Danes mineva 40 let od smrti Josipa Broza Tita, v Beogradu se vsako leto okoli Muzeja Jugoslavije (ki je eden najbolj obiskanih muzejev v Srbiji in obvezen postanek za turiste) in Hiše cvetja zbirajo ljudje z vseh koncev Jugoslavije.

Vsekakor bo to leto zaradi vseh ukrepov drugače, muzej in Hiša cvetja sta za zdaj zaprta. Prav tako zaprte meje preprečujejo prihod privržencev pokojnega maršala iz drugih nekdanjih jugoslovanskih republik.

Bojan Leskovec, Boštjan Anžin