Aktualna tema

“Rega rega rega, vedno hujša je zadrega!”

Pogovor z dr. Borisom Vezjakom, filozofom in medijskim kritikom, o Janševi vojni z mediji oziroma "basni" o žabah, skuhanih v mlačni vodi

65241491_mediji_fp-xl
foto: Bobo

Premier Janez Janša je včeraj na uradni spletni strani predsednika vlade objavil basen o počasnem kuhanju žabe oziroma besedilo o vojni z mediji, ki ga začenja takole:

“Zelo verjetno ste že slišali stavek, da se vojne z mediji ne da dobiti. Sodi med tiste ‘ponarodele’ fraze, ki jih večina ljudi dobronamerno ponavlja, ne da bi se vprašala, kaj pravzaprav izgovarjajo. Če zakurite pod kotlom in žabo vržete v vrelo vodo, bo brž skočila ven. Če pa jo vržete v mlačno in počasi segrevate, bo obtičala v kotlu do bridkega konca.”

V nadaljevanju Janša opisuje medijske razmere in svoj odnos do medijev, v zaključku pa javnosti sporoča: “Ne čakajte torej, čas je zdaj. Pod kotlom močno gori. In v bistvu kuhajo vas, ne vlado.”

Tatjana Pirc je poklicala doktorja Borisa Vezjaka, profesorja na mariborski filozofski fakulteti, filozofa in medijskega kritika, ki poudarja, da je vojna z mediji stalnica Janeza Janše.