V tokratni epizodi vas Mojca Delač vabi na sprehod … v gozd. Z nami na potep gre tudi dr. Karla Klokočovnik Evans, kognitivna nevroznanstvenica z Univerze York v Veliki Britaniji, ki je malodane že celo življenje tudi »Slovenka po svetu« in smo jo v naših oddajah pred leti že gostili. Tokrat sta za izziv vzeli tisto znano frazo – »Zaradi dreves ne vidi gozda«. Seveda to v prispodobi pomeni, da zaradi osredotočenja na posamezne elemente ne vidimo širše slike, a tokrat bova frazo vzeli za izziv preučevanja našega vidnega zaznavanja.

Za iztočnico tokratnega raziskovanja smo vzeli znano frazo in se podali na svet raziskovanja vidnega zaznavanja

V tokratni epizodi vas povabim na sprehod … v gozd. Z nami na potep gre tudi dr. Karla Klokočovnik Evans, kognitivna nevroznanstvenica z Univerze York v Veliki Britaniji, ki je malodane že celo življenje tudi »Slovenka po svetu« in smo jo v naših oddajah pred leti že gostili. Tokrat sva za izziv vzeli tisto znano frazo – »Zaradi dreves ne vidi gozda«.  Seveda to v prispodobi pomeni, da zaradi osredotočenja na posamezne elemente ne vidimo širše slike, a tokrat bova frazo vzeli za izziv preučevanja našega vidnega zaznavanja. Tu je cel kup izzivov:

Seveda, najbolj v tem, da je dejansko prvi vtis, ki ga dobimo iz vsakih kompleksnih predstav kot je gozd, globalni. Dejansko najprej vidimo gozd in šele nato drevesa.

Ta globalni, hitri način, pri katerem ne potrebujemo niti premikanja oči, se zgodi v 50 milisekundah. Drugi, lokalni, pa je povezan z večjo pozornostjo in se zgodi pozneje v času. Takrat seveda opazujemo drevesa in druge podrobnosti.

Mojca Delač