Jutranji pogovor s pekinškim dopisnikom Urošem Lipuščkom

Ko pokličemo našega dopisnika iz Pekinga Uroša Lipuščka ponavadi vtipkamo klicno kodo +86, tokrat smo ostali kar v slovenskem omrežju, saj Uroš zaenkrat spremelja dogodke na Kitajskem iz Ljubljane ter čaka, da bodo kitajske oblasti ponovno začele izdajati vstopne vizume tujcem

Teden ki ga začenjamo bo vsaj na mednarodnem področju v veliki meri v znamenju Kitajske.  Danes se  začenja  virtualna skupščina  Svetovne zdravstvene organizacije, novi koronavirus in  obtožbe  da je Kitajske prikrivala začetek  epidemije bosta  glavni  točki rednega majskega zasedanja. Nekateri strokovnjaki  se bojijo, da utegne zaradi  ameriških zahtev po neodvisni preiskavi, ki jih podpirajo tudi zahodne države vključno z  EU, priti do razkola znotraj Svetovne zdravstvene organizacije.

V petek se bo v Pekingu začelo redno letno zasedanje kitajskega nacionalnega kongresa na katerem bo sodelovalo okoli  5000  delegatov.

Zasedanje bo potekalo tudi v znamenju nadaljevanja oziroma zaostrovanja trgovinske vojne med  ZDA in KItajsko. Gre za pravo hladno vojno s posledicami, ki jih čuti ves svet.

Nekateri analitiki ocenjujejo, da utegne stopnjevanje teh nasprotij svetovno gospodarstvo pahnili v globalno depresijo, še hujšo kot je bila v 20 letih prejšnjega stoletja.

Bojan Leskovec, Uroš Lipušček