Javljanje naše dopisnice Petre Kos Gnamuš.

O razmerah v Avstriji z dopisnico Petro Kos Gnamuš

Naša dopisnica Petra Kos Gnamuš dogajanje v Avstriji pokriva s slovenske strani meje. Pravi, da v tem času nima težav pri prehodu meje.

“S snemalcem imava dovoljenje, treba je pokazati dokumente, vsakič ti zmerijo temperaturo in to je več ali manj vse. Pred kakima dvema tednoma sva na meji pričela opažati, da je prisotnih vedno več vojakov, pravzaprav sem se temu čudila, ker jih je bilo več kot policistov. No, zdaj pa je prišlo pojasnilo, da je Avstrija izurila okoli 1400 pripadnikov t. i. civilne rezerve oziroma milice in pomagajo pri ukrepih zaradi širjenja korona virusa.”

29. maj je v Avstriji dan sproščanja več ukrepov, sprejetih zaradi koronavirusa, tudi odprtje hotelov bo na vrsti ta dan. “To je še zadnje veliko sproščanje ukrepov, če odštejemo odprtje galerij in muzejev, ki se bo zgodilo 30 maja. Turizem je za Avstrijce ena najpomembnejših panog. Kriza je velika. Trenutno je v Avstriji brez dela okoli pol milijona Avstrijcev in večinoma gre za to področje. Avstrijski turizem prispeva skoraj deset odstotkov k bruto domačemu proizvodu, v višini okoli 400 milijard evrov.

Zdaj pa seveda vsi čakajo, kaj se bo zgodilo. Koliko gostov bo sploh prišlo. Za zdaj kaže, da bo ostala zaprta skoraj polovica vseh hotelov, ker so preventivni ukrepi še vedno precej strogo zastavljeni. Treba bo držati varnostno razdaljo med mizami, veliko manjših hotelov si tega sploh ne more privoščiti, osebje bo moralo nositi maske, tudi turisti v gneči.

Če pogledamo na primer Dunaj. Dunaj živi od poletnih festivalov in prireditev, teh skoraj ne bo. Kdo bo torej reševal njihov turizem. Lani so ustvarili 79 milijonov nočitev, tega rezultata verjetno ne bodo ponovili in ko sem govorila z lastniki hotelov pravijo, da jih prava kriza šele čaka, čeprav so seveda veseli, da bodo lahko spet delali,” opisuje Kos Gnamuševa.

Andreja Gradišar, Petra Kos Gnamuš