Uliana Dorofeeva je prva slovenska peščena animatorka. Gre za tehniko risanja in animacije peska, ko umetnik v njem ustvarja različne podobe. Idejo je dobila v Ukrajini, pa tudi v njeni domači Rusiji ta umetniška zvrst ni tako redka. Ker živi v Sloveniji, je hitreje dobila priložnost, da se predstavi drugim, je prepričana današnja sogovornica v oddaji Drugi pogled. Z njo se je pogovarjala Andreja Gradišar.

Uliana Dorofejeva je prva, ki se je v Sloveniji lotila risanja v pesek

Uliana Dorofejeva je rojena v Moskvi. Že več kot desetletje živi v Sloveniji, kamor se je primožila. Selitev se je zgodila novembra:

“Oblačila sem se kot v Sibiriji. Ker ta vlažen mraz, ki je tukaj, je malo drugačen od ruskega. Takrat so se vsi čudili, kako da nosim v trgovino zimske podložene hlače in bundo s kapuco. Moram reči, da sem se na ta mraz navadila šele čez nekaj let. Šele takrat sem lahko vso zimo hodila brez kape tako kot Slovenci.”

Iz velemesta je prišla živet na slovensko podeželje. Prepričana je, da zdaj, ko živi v Sloveniji, živi bolj zdravo, kot bi v Moskvi. Nekaj let po njeni odločitvi za življenje v Sloveniji se je k nam priselila tudi njena mama.

Uliana Dorofejeva je sicer prva slovenska peščena animatorka. Gre za tehniko risanja in animacije peska, ko umetnik v njem ustvarja različne podobe. Zamisel se ji je utrnila v Ukrajini, pa tudi v njeni domači Rusiji ta umetniška zvrst ni tako redka. Prepričana je, da je hitreje dobila priložnost predstaviti se drugim, ker živi v Sloveniji, si pa želi, da bi Slovenci na umetnost gledali drugače:

“Ljudje v Sloveniji so navajeni na brezplačne dogodke. Karte po tri ali štiri evre se številnim zdijo drage. Na ustvarjalce ne bi smeli gledali kot na ljudi, ki so dolžni delati brezplačno.”

Uliana Dorofejeva je za RTV Slovenija pred leti pripravila in posnela dve risanki v pesku:

Polžkov domek https://4d.rtvslo.si/arhiv/bansi/174261667?jwsource=cl

Kit Arne postane zvezda https://4d.rtvslo.si/arhiv/bansi/174284523?jwsource=cl

Andreja Gradišar