75-letnica zmage nad nacifašizmom v Italiji, predsednica TPPZ Pinko Tomažič Rada Zergol o antifašizmu in solidarnosti danes, podpredsednik Zveze koroških partizanov Danilo Prušnik o pomenu upora za sodobno Avstrijo

Antifašizem, svoboda, mir, solidarnost, sožitje so vrednote, ki jih že skoraj pol stoletja skrbno neguje tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič. Te vrednote so vedno aktualne, je prepričana tudi predsednica zbora Rada Zergol, gostja tokratnih Sotočij. Zbor je ob 75-letnici zmage nad nacifašizmom objavil video in se tako pridružil letošnjemu praznovanju v spremenjenih razmerah.

Ustavimo se v Rižarni, kjer je kljub epidemiji potekala tradicionalna slovesnost, letos zelo okrnjena.

O boju koroških partizanov v Avstriji, ki je pomembno vplival na življenje v naši severni sosedi, čeprav je bil dolga leta tabu tema, se pogovarjamo z Danilom Prušnikom, podpredsednikom Zveze koroških partizanov.

Andrej Mohar pa pojasni, zakaj so točno 75 let po podpisu avstrijske izjave o neodvisnosti avstrijskega notranjega ministra pozvali k dokončni prepovedi shodov na Libuškem polju.

Prisluhnite sogovornikom in pesmim TPPZ Pinko Tomažič s koncerta Mi smo tu, s katerim je 1. decembra 2012  v ljubljanskem Cankarjevem domu zbor praznoval 40-letnico delovanja.

Mateja Železnikar