Zaščitne maske iz Porabja kot odziv na poziv urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, ponovitev koncerta Koroška poje iz leta 2016

Na poziv Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu za pomoč pri spopadanju s pandemijo so se odzvali porabski Slovenci z zaščitnimi maskami.

Zveza Slovencev na Madžarskem je ob pomoči sodelavcev Razvojne agencije Slovenska krajina organizirala šivanje 5500 pralnih zaščitnih mask. 3500 so jih razdelili v Porabju, dva tisoč, ki so jih namenili matični domovini, pa so na mejnem prehodu Hodoš-Bajansenye predali predstavnikom murskosoboške izpostave Civilne zaščite.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch je bila vesela odziva rojakov iz Porabja.

“Gre za izredno lepo gesto, ki kaže na povezanost Slovencev v matični domovini in rojakov v Porabju. Hvaležni smo jim.”

Porabski rojaki pa so ministrico seznanili z vnovičnim zaprtjem mejnega prehoda Verica-Čepinci, ki je bil odprt dva tedna, zdaj pa je spet zaprt.  Andrea Kovacs, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem, ki si skupaj z drugo krovno organizacijo porabskih Slovencev, Državno slovensko samoupravo  prizadeva za odprtje, opozarja, da se pot v Slovenijo prek Hodoša podaljša za skoraj eno uro.

“Pred 30 leti je bila ista situacija, ko smo lahko v Slovenijo prišli le prek Hodoša. Moramo priznati, da nas najbolj razočara to, da Porabje, kjer živi slovenska narodna skupnost, zdaj nima nobenega mejnega prehoda z matično domovino.”

Za Slovence v zamejstvu pristojna ministrica Helena Jaklitsch poudarja, da gre za notranjo zadevo Madžarske in je razumljiva skrb oblasti, ki želijo zaščititi svoje državljane.

“Naloga in dolžnost republike Slovenije pa je, da v dialogu z madžarskimi oblastmi podpre rojake v Porabju. Da bi tudi Madžarska razumela potrebo po odprtju takega mejnega prehoda, ne glede na malo število prehodov. Gre za to povezanost življenja obeh strani našega slovenskega narodnega prostora.”

V tokratni oddaji nadaljujemo tudi s serijo koncertov Koroška poje, ki jih Krščanska kulturna zveza iz Celovca tradicionalno pripravi prvo nedeljo v marcu. Tokrat se vračamo v leto 2016, ko je Slovenija praznovala 25. obletnico osamosvojitve, zato je bil koncert posvečen domovini.  Takšen je bil tudi glasbeni izbor, v katerem so se prepletale slovenske narodne in ljudske pesmi ter pesmi znanih koroških slovenskih avtorjev.

Na koncertu so nastopili mešani pevski zbor Danica iz Šentprimoža, združeni zbor slovenskih študentskih klubov iz Celovca, Gradca in z Dunaja, akademski pevski zbor Tone Tomšič, ki se je poklonil Lojzetu Lebiču. Občinstvo so navdušili tudi tenorist Mario Podrečnik, Rožanski muzikanti in Kvintet bratov Smrtnik.

Prisluhnite!

 

 

Mateja Železnikar