Tokrat naj še posebej pozorno naši Radijski učilnici prisluhnejo tisti, ki jim v osnovni šoli nekaj težav povzroča naravoslovje. Spoznali bomo namreč kraljestvo rastlin, zgradbo listov, fotosintezo in proces olesenitve.

Kraljestvo rastlin in podrobna zgradba ter vloga listov

Val, 6. razred: “Težje se mi je doma učiti naravoslovje, na primer zgradbo listov in olesenitev …”  

V kraljestvo rastlin nas je popeljala Sara Zupanc, učiteljica na OŠ Vojnik, in nam podrobno razložila sestavo listov, katerih glavna naloga je fotosinteza.

“List ima zgornjo povrhnjico, ki je navadno iz ene plasti celic in ne vsebuje listnih rež. Slednje se največkrat pojavljajo v spodnji povrhnjici lista. Na sredini lista  se nahaja listna sredica, ki jo tvorita dve vrsti tkiv: to sta stebričasto in gobasto tkivo. V celicah listne sredice poteka fotosinteza. Med celicami gobastega tkiva pa je veliko medceličnega prostora, kar omogoča hitrejši in boljši pretok  ogljikovega dioksida v stebričasto tkivo. Ogljikov dioksid vstopa v rastlino iz okolja, z njegovo pomočjo in z vodo, ki pride v rastlino iz korenin, nastaja grozdni sladkor, to je hrana za rastlino, in pa kisik. Kisik je v procesu fotosinteze stranski produkt.” 

Nekaj nasvetov, kako se lahko to snov lažje naučimo, je dala tudi učiteljica Renata Mastnak iz OŠ Slivnica pri Celju. Predlaga, da rastline razsikujete v naravi, da jih doma narišete, označite dele in organe, snov lahko tudi zapojete … Več pa v oddaji.

Špela Šebenik