Iz Bruslja se oglaša dopisnica Mojca Širok.

Zaradi epidemije bodo v Belgiji, ki je največja izvoznica zmrznjenega ocvrtega krompirja na svetu, stran vrgli na tone krompirja

“V Belgiji so življenje ustavili 18. marca,” poroča naša dopisnica Mojca Širok. Mnoge omejitve so še v veljavi, sproščanje poteka ob upoštevanju medsebojne razdalje in strogih higienskih pravil. Današnji dan je dan odprtja vseh trgovin, ne le tistih z najbolj nujnimi potrebščinami. Ob materinskem dnevu, ki so ga praznovali včeraj, je po novem dovoljeno tudi obiskovanje na domu, pravi Širokova:

“Ljudje se lahko obiskujejo na domu, a pod nekoliko nadrealističnimi pogoji. Le po štirje naenkrat in to vsakič isti štirje.”

Med najbolj razočaranimi so gostinci. Omenja se le datum odprtja restavracij, ki naj bi bil 8. junij. Bari so zaprti. So pa odprti kioski, v katerih prodajajo znameniti belgijski ocvrti krompirček. A tega prebivalci države, ki je največja izvoznica zmrznjenega ocvrtega krompirja na svetu, ne bodo mogli pojesti sami:

“Stran bi lahko vrgli kar okoli 40 % krompirja, ki je bil namenjen predelavi v ocvrti krompirček. V začetku aprila so omenjali številko milijon ton krompirja, ki je obtičal po skladiščih po vsej Belgiji. V normalnih časih bi bil vreden kar 200 milijonov evrov. Tudi zaradi tega so prejšnji teden proizvajalci Belgijce pozvali, naj vsaj dvakrat na teden doma ali v kioskih jedo pomfri.”

Časi so bolj naklonjeni kolesarjem: “Po mestu poteka veliko del – ožijo pasove za avtomobile in rišejo črte novih kolesarskih stez. V središču mesta bo vožnja z avtomobili še bolj omenjena kot doslej.”

Andreja Gradišar, Mojca Širok