Eno od nemških podjetij je pretekli teden dobilo dovoljenje za klinično raziskavo potencialnega cepiva proti novemu koronavirusu na ljudeh

Nemčija je več ukrepov, ki so bili sprejeti, da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, razrahljala že pretekli teden. »To je delovalo kot en takšen kot bum, ki je prinesel neko novo normalnost,« opisuje naša dopisnica v Berlinu Polona Fijavž.

»En teden je, odkar je uradno dovoljeno, da lahko sedimo na klopcah in v parkih. Že prej je to počelo veliko ljudi, a zdaj je tudi dovoljeno. Večine pa policija že prej ni preganjala, zdaj pa sploh nima razloga. Nemčija nikoli ni bila v t. i. lockdownu, le na Bavarskem so bili ti ukrepi bolj restriktivni.«

V Berlinu je ves čas deloval javni prevoz, gibanje ni bilo nikoli omejeno, le zbiranje. Predsednik nemškega parlamenta Wolfgang Schäuble je nedavno dejal, da v povezavi s tem ne gre poslušati izključno epidemiologov in virologov, saj so ti zelo specifični pri svojih ukrepih in gledajo izključno na svoje področje. Treba je poslušati tudi psihologe, sociologe, ekonomiste.

Nemška vlada se je v teh dneh odločila, kako z aplikacijo spremljati okužene.

»Nemci so zelo občutljivi na zasebnost, za aplikacija naj te ne bi kršila. Gre za decentralizirano programsko arhitekturo. Uporabnik prek svojega telefona prostovoljno posreduje podatek, ali je bil okužen. Ostali uporabniki naložijo sezname in sami preverijo, če so bili v bližini okužene osebe več kot 15 minut na razdalji maj kot 2 metra,« pojasnjuje Fijavževa.

Je pa regulator nemškemu farmacevtskemu podjetju v zadnjih dneh odobril tudi prvo klinično raziskavo cepiva za novi koronavirus z ljudmi:

»Cepivo, ki so ga razvili in testirali na miših, lahko preizkusijo na 200 zdravih prostovoljcih. Prva faza se bo začela zdaj, trajal bo od 3 do 5 mesecev. Sledila bo druga faza, ko bodo cepivo preizkusili na prostovoljcih iz rizičnih skupin. Ocenjuje se, da bi bilo, če bi šlo vse, kot mora iti – brez stranskih učinkov ipd. – cepivo na voljo v začetku prihodnjega leta.”

Andreja Gradišar, Polona Fijavž