V medijih smo že pred tedni lahko zasledili različne informacije glede življenjskih izzivov med karanteno. Med drugim se je pojavila tudi vest o tem, da naj bi se v nekaterih predelih sveta povečalo število ločitev. Medtem, ko se je na Kitajskem ponekod močno povečalo število zahtev po ločitvah, so odvetniki za ločitve na Manhattnu, le nekaj dni po tem, ko je v New Yorku ugasnilo javno življenje, zaznali občutno večje povpraševanje po prekinitvah zakonske zveze kot pred izbruhom koronavirusa. Kako pa je pri nas? Več Marko Rozman.

Karantena predstavljala obdobje, ki je in bo v prihodnjih dneh pomembno vplivalo na obstoj marsikaterega para

V medijih smo že pred tedni lahko zasledili različne informacije glede življenjskih izzivov med karanteno. Med drugim se je pojavila tudi novica o tem, da naj bi se v nekaterih predelih sveta povečalo število ločitev. Na Kitajskem se je ponekod močno povečalo število zahtev po ločitvah, odvetniki za ločitve na Manhattnu, pa so le nekaj dni potem, ko je v New Yorku ugasnilo javno življenje, tudi zaznali občutno večje povpraševanje po prekinitvi zakonske zveze kot pred izbruhom koronavirusa. Kako pa je pri nas?

Karantena, ki smo ji bili priča pred tedni, je za marsikoga bila velik izziv in obdobje, ki je in bo v prihodnjih dneh pomembno vplivalo na obstoj marsikaterega para. Tam, kjer so bile težave že prej, se bodo lahko še poglabljale, morda bo vse to pripeljalo tudi do ločitve. Psiholog doktor Andrej Perko poudarja, da se ljudje prilagajamo izrednim situacijam ter hkrati tudi osebnostno rastemo, in tako je tudi v času karantene.

Številnim je ta karantena nova izkušnja in izkoristijo zmožnost za osebnostno rast. Da se poglobijo ti odnosi in da se družina ponovno združi, da vzpostavijo stik, ki je globlji kot ponavadi. Imamo pa tudi nezrele ljudi, ki jim je 24-urno druženje, prisila, da so več skupaj, muka.

Odvetnica Sabina Mikulin iz odvetniške pisarne Mikulin za družinsko pravo med ločitvenim postopkom oziroma postopkom za razvezo zakonske zveze pomaga in svetuje glede skrbništva, preživnine, glede stikov in skupnega premoženja. Odvetnica opaža, da so se od začetka razglasitve epidemije bistveno povečala vprašanja v povezavi z delitvijo premoženja med zakoncema.

Menim, da se bo število ločitev povečalo glede na vsa vprašanja, ki smo jih prejeli v povezavi z razvezami. Ko bodo sodišča začela delovati. Ne takoj meseca junija, ampak malo pozneje. Sama razveza je namreč proces, ki traja nekaj časa.

Svetovalka za partnerske odnose Melita Kuhar poudarja, da je tudi med koledarskim letom veliko podobnih obdobij, ko so partnerske zveze na preizkušnji.

Po mojih izkušnjah, ki se dotikajo tega, da so pari po napornih urnikih med poletnimi počitnicami ali med božičnimi prazniki več časa skupaj, vidim povečanje povpraševanja po mojem svetovalnem delu glede analize partnerskega odnosa šele mesec ali dva pozneje. Tudi zdaj predvidevam, da se bo povečalo povpraševanje oziroma preizpraševanje, ali naj par še ostane skupaj.

Iz Ministrstva za notranje zadeve smo v povezavi s številom ločitev v zadnjih mesecih dobili naslednji odgovor: “Prenehanje zakonske zveze se vpisuje v matični register skladno z Zakonom o matičnem registru. V matični register je bila v obdobju od 1. 3. do vključno 13. 5. 2020 vpisana razveza zakonske zveze pri 392 osebah (in ne parih). V enakem obdobju lani je bila razveza vpisana pri 1172 osebah, v enakem obdobju leta 2018 pa pri 1052 osebah.

Opozarjamo pa, da navedeni podatki še ne morejo biti realni pokazatelj števila ločitev oziroma razvez zakonskih zvez v obdobju od 1. 3. 2020 dalje, in sicer iz dveh razlogov:
1. prenehanje zakonske zveze ureja Družinski zakonik, sporazumna razveza pa se izvede pred sodiščem ali notarjem. Matičar vpiše razvezo v matični register šele, ko prejme ustrezno podlago za vpis (to je odločitev sodišča oziroma notarski zapis);
2. ker je v veljavi Zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni in se določeni postopki trenutno ne izvajajo oziroma se izvajajo v zmanjšanem obsegu v okviru nujnosti.

Marko Rozman