Se bomo lahko poleti brezskrbno kopali v morju? Koliko je že znanega o novem koronavirusu v morski vodi?
S prof. dr. Majo Ravnikar z Nacionalnega inštituta za biologijo smo se pogovarjali o virusih v morski vodi. V čajni žlički te tekočine
jih je kakšen milijon, a večina je človeku nenevarnih. O novem koronavirusu v morski vodi je še malo znanega, slovenski raziskovalci pa
tudi na področju raziskovanja virusov v vodi prihajajo do pomembnih novih spoznanj. Več pa v tokratni epizodi, ki jo je pripravila Mojca Delač.

Vprašanje, ki nas je odpeljalo v svet raziskovanja virusov v (morski) vodi

Za rubriko Kaj pa zdaj? smo prejeli vprašanje poslušalke:

Zanima me, kako bomo sobivali z virusom na morju? Kako se obnaša v slani vodi, ko kihamo, kašljamo, pljuvamo … bomo lahko še naprej brezskrbno plavali in se potapljali? Glede na to, da se na obali vsi z rokami in nogami dotikamo skal in kamenčkov, nato pa nezavedno obraza – koliko časa preživi virus na skalah?

Čeprav so o novem koronavirusu prišli že do nekaterih odkritij o tem, koliko časa se zadrži na posameznih površinah, pa o kamenčkih, produ in skalah še ni nobenih dostopnih podatkov, pravi prof. dr. Maja Ravnikar, vodja Oddelka za biotehnologijo in sistemsko biologijo na Nacionalnem inštitutu za biologijo, zato zaenkrat ni mogoče prav ničesar napovedati. Kaj pa novi koronavirus v morski vodi?

Pravzaprav je o tem znanega zelo malo. tudi na splošno o novem koronavirusu vemo zelo malo, je nekaj raziskav. Ta trenutek nisem našla nič otipljivega. Seveda lahko koronavirus zaide tudi v morsko vodo, kaj več pa bodo pokazale raziskave. Za nas ta trenutek še ne delamo na morski vodi, imamo pa to v planu.

Znano pa je že veliko drugega o virusih v tem ekosistemu. V čajni žlički morske vode jih je približno milijon, v litru pa kakšna milijarda. V veliki večini človeku niso nevarni, so pa pomembni, da imamo ekosistem, kot ga imamo, pravi sogovornica,  zaradi nekaterih, kot je denimo rotavirus, nam je lahko slabo in imamo prebavne težave.

Pravzaprav se morda premalo zavedamo, da so mikroorganizmi tisti, ki oblikujejo ekosisteme. In tukaj seveda vključujemo tudi viruse, ki so agensi, ki jih je največ na zemlji in jih najdemo pravzaprav povsod. V vodi okužujejo alge in planktone, ki pa jih je v morski vodi zelo veliko, zato je tudi virusov zelo veliko.

Viruse lahko najdemo prav v vseh morjih na svetu. To, da v vodi ugotovijo prisotnost virusa, pa pomeni, da najdejo njegov genski material, ne pomeni pa še, da se lahko z virusom okužimo.

To je zelo pomembno. ko bomo ugotavljali prisotnost virusa v odpadnih vodah, bomo ugotavljali njegov genski material. da bi opravili druge analize pa se moramo povezati z Inštitutom za mikrobiologijo ali kakšnim drugim inštitutom, kjer lahko viruse gojijo v celičnih kulturah, za to pa potrebujejo laboratorij varnostne stopnje 3.

To pa je tudi naslednji korak pri odgovoru na vprašanje, ki smo si ga zastavili na začetku. Kar nekaj drugih odgovorov o virusih v vodi pa že poznajo, več o tem pa v prispevku.

 

 

 

Mojca Delač