Pogovor z direktorjem Državnega izpitnega centra dr. Darkom Zupancem

Pogovor z direktorjem Državnega izpitnega centra dr. Darkom Zupancem

Maturitetni esej bodo kandidati na splošni maturi pisali prvega junija in ne 5. maja, kot je bilo določeno prvotno. V maju odpadejo maturitetni izpitni nastopi za kandidate iz umetniških gimnazij, opravljali jih bodo junija. Te spremembe za zdaj predvidevajo pristojni za izvedbo splošne mature v spomladanskem roku. Preostale maturitetne izpite bodo kandidati opravljali junija, kot to določa koledar že vsaj leto dni. Tako bo, če bodo to omogočale razmere v državi, pojasnjuje direktor Državnega izpitnega centra dr. Darko Zupanc.

»Učitelji in drugi nam očitajo, da je maturitetni red prestrog, že kar »policijski«. Zato smo prepričani, da je splošno maturo mogoče izpeljati bolj varno, kot se v tem trenutku dogaja življenje na kakšnem drugem področju v Sloveniji. Že 25 let velja pravilo, da mora biti razdalja med kandidati na maturi meter in pol. Pripravljamo še dodatne organizacijske in tehnične rešitve, da bi razdaljo med kandidati na maturi še povečali,« pojasnjuje naš sogovornik dr. Zupanc.

Ministrstvo za izobraževanje pa še vedno ne sporoči, ali bo ministrica dr. Simona Kustec preklicala izvedbo nacionalnega preverjanja znanja za učence 6. in 9. razreda. Učenci bodo po koledarju pisali prvi test na nacionalnem preverjanju 5. maja, kar pa je glede na razmere v državi zelo malo verjetno.

Nataša Lang