Peter Zupanc po rodu s Polzele, zadnjih 10 let pa živi na Kitajskem, je eden od tistih Slovencev, ki je moral najdlje do zdaj preživeti v karanteni. Soočil se je s strogimi ukrepi, s katerimi so na Kitajskem omejili pojav korona virusa, vsak njegov korak pa je tako kot pri drugih Kitajcih, skrbno nadzorovan tudi s pomočjo aplikacije na telefonu. Čeprav se zdi, da imamo v Sloveniji stroge ukrepe, on celo meni, da ukrepamo prepočasi.

Že odhod v trgovino je praznik, pravi Peter Zupanc, Slovenec, ki 10 let živi na Kitajskem

Peter Zupanc po rodu s Polzele, zadnjih 10 let pa živi na Kitajskem, je eden od tistih Slovencev, ki je moral najdlje do zdaj preživeti v karanteni. Soočil se je s strogimi ukrepi, s katerimi so na Kitajskem omejili pojav korona virusa, vsak njegov korak pa je tako kot pri drugih Kitajcih, skrbno nadzorovan tudi s pomočjo aplikacije na telefonu. Čeprav se zdi, da imamo v Sloveniji stroge ukrepe za omejevanje širitve virusa, meni, da ukrepamo prepočasi.

»Dokler je izkušnja nova in se nanjo še navajaš, je še zanimivo, potem ko karantena postane vsakodnevni ritual, pa moraš sam sebi delati presenečenja. Opazujem, kaj se dogaja v Sloveniji, občutek imam, da bi se morale stvari odvijati mnogo hitreje, da bi se širjenje virusa preprečevalo in bi bilo čim manj okuženih,« je med drugim povedal. Vsak njegov korak spremlja aplikacija na telefonu, ki v primeru okužbe omogoča nadzor nad nadaljnjo širitvijo. Dolgo obdobje karantene zaznamuje življenje, že odhod v trgovino je postal praznik, je dejal. »Čas se da razporediti tako, da z rahlim dolgočasjem zmoreš,« je šaljivo povzel.

Že 10 let, od kar je odšel na Kitajsko, se prijateljem in znancem vsak mesec oglasi s Pismi s Kitajske po mejlu, zdaj ko se je pojavil virus tudi pri nas, so pisma pogostejša. »Midva sva se v najslabšem trenutku menjavala, da je šel v trgovino le eden od naju. Ko sva prišla nazaj, pa sva razkužila vse, kar sva kupila, pa tudi obleko, čevlje in seveda tudi masko. Brez maske ne smeš nikamor,« je še povedal.

Če drži, da Kitajska ponuja nekakšen pogled tudi v našo prihodnost, potem je spodbudna novica ta, da se razmere tam umirjajo, kot je dejal Zupanc, bodo vsak čas odprli tudi šole.

 

Metka Pirc