Družbi domov Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, ki ga morda najbolj poznamo po šolah v naravi, se je pridružil nov dom na Prvinah nad Zagorjem ob Savi v Zasavju. Tako je otrokom, od tistih najmlajših vrtčevski naprej, pa tudi društvom in družinam ter posameznikom sedaj na voljo 25 domov po vsej Sloveniji. V domu na Prvinah nad Zagorjem ob Savi v teh dneh šolo v naravi preživlja prva skupina osnovnošolcev. Obiskala jih je Karmen Štrancar Rajevec

Na Prvinah nad Zagorjem prvi center v Zasavju

Na Prvinah nad Zagorjem je zaživel prvi Center šolskih in obšolskih dejavnosti v Zasavju. Z njim je otrokom, študentom, društvom in posameznikom sedaj na voljo 25 domov po vsej Sloveniji. Z  Domom na Prvinah pod Čemšeniško planino država zapolnjuje vrzel v tovrstni  ponudbi. Glede na povpraševanje pa bi, po besedah direktorja Centrov šolskih in obšolskih dejavnosti Branka Kumra,  potrebovali vsaj še tri ali širi podobne domove. V trenutnih zmogljivostih je letno v programe vključenih okrog 65 tisoč otrok, Prvine  jih bodo letno sprejeli okrog 3 tisoč. Za dom, ki omogoča hkratno bivanje 60 otrok, so odšteli dober milijon evrov. Preden so vrata odprli prvim obiskovalcem pa je bilo potrebno marsikaj postoriti, nekaj dela pa jih še čaka.

Prvi, ki preživljajo šolo v naravi na Prvinah, so otroci osnovne šole Dušana Berdona iz Kopra, ki so z nastanitvijo zadovoljni, pa tudi nekaj zanimivosti  in posebnosti oziroma drugačnosti Zasavja so že spoznali.

Karmen Štrancar Rajevec