Ko govorimo o vitaminu, ki ga predstavljamo v tokratni rubriki Veste, kaj jeste?, si velja zapomniti: vnet jezik, razpokani ustni kotički, razširjene zenice in občutljivost za svetlobo so lahko prvi znaki pomanjkanja. Če ste v stresu, ga izgubljate veliko več in hitreje kot sicer. Vitamin B2 oziroma riboflavin je na neki način gonilo telesa.

Vnet jezik in razpokani ustni kotički so lahko znaki pomanjkanja vitamina B2 oziroma riboflavina

Vitamin B2 oziroma riboflavin je razmeroma široko zastopan v živilih, čeprav ga le redko živilo vsebuje v večjih količinah. Poleg tega imamo zalog le za nekaj tednov, zato je pomembno, da ga v telo redno vnašamo. Najdemo pa ga, kot je povedal doc. dr. Nace Zidar, mag. farm. iz ljubljanske Fakultete za farmacijo, tako v živilih živalskega kot rastlinskega izvora.

“Najbolj pogosti viri za riboflavin so mleko, mlečni izdelki, jetra, meso, ribe, stročnice in tudi zelena zelenjava.”

Evropska Agencija za varnost hrane priporoča dnevni vnos 1,3 mg na dan. Prvi znaki pomanjkanja riboflavina so lahko: vnet jezik, pekoče oči, razpokani ustni kotički in ustnice, razširjene zenice in občutljivost na svetlobo, luskavost kože na obrazu, mastna polt in izpadanje las.

“Riboflavin je pomemben za pravilno delovanje živčnega in imunskega sistema, tvorbo eritrocitov, ključen je v presnovi različnih pomembnih hranil, kot so maščobe, ogljikovi hidrati in proteini itd. Ključen je tudi za obrambo pred stresom oziroma regeneracijo enega od najpomembnejših antioksidantov.”  

Pomanjkanje riboflavina je v razvitih državah dokaj redko, res pa je, da se potreba po njem tudi pri nas lahko hitro poveča: ob večji fizični aktivnosti, hudih boleznih, po operacijah in poškodbah, pri absorpcijskih motnjah ter pri kroničnem uživanju alkohola.

Nataša Rašl