O svoji izkušnji s koronavirusom petčlanska družina iz Sevnice

Ko je Aljaž Vilčnik na svoji strani na Facebooku objavil, da imajo v družini potrjeno okužbo z novim koronavirusom, se je spraševal, ali je njegova odločitev pravilna ali ne. Odziv je pokazal, da je storil prav. Njegovo objavo je všečkalo več kot štiri tisoč ljudi, delilo pa več kot tri tisoč. Pa ne samo to: število komentarjev je preseglo številko tisoč štiristo. »Vsi izrazi podpore in sočutja, dobre želje in pozitivna energija so nekaj nepredstavljivo lepega,« pravi Vilčnik.

Prva je pred štirinajstimi dnevi zbolela najstarejša hčerka. Njej so sledile žena in mlajši hčerki, pred tednom dni je zbolel še sam. Njihovi znaki in simptomi okužbe z novim koronavirusom so se zelo razlikovali. Od bolečega vratu in hude bolečine za očmi do zamašenega nosu in vročine, pekočega občutka v pljučih in oteženega dihanja. »Kot da ne bi mogli zadihati s polnimi pljuči.« Na novi koronavirus so testirali le Aljaževo ženo.

Čas v karanteni si krajšajo s spletnimi in družabnimi igrami, s televizijo in kuhanjem. Aljaž Vilčnik se je za javno objavo novice, da imajo v družini potrjen primer koronavirusa, odločil zaradi odgovornosti do sebe in do ljudi, s katerimi so bili v stikih. »Tega res ne gre skrivati, saj virus lahko dobi čisto vsak. Deležni smo bili le pozitivnih odzivov sorodnikov, znancev, prijateljev, sosedov in drugih.« 

Iztok Konc