V teh dneh mineva eno leto, odkar je vodenje institucije varuha človekovih pravic prevzel Peter Svetina. Standard spoštovanja človekovih pravic je po njegovi oceni pri nas visok, vendar pa na določenih področjih še vedno prihaja do kršitev človekovih pravic, zato ga pri nadaljnjem delu čaka še veliko izzivov. O prvem letu mandata in o izzivih, ki ga čakajo v prihodnje, se je z varuhom človekovih pravic Petrom Svetina pogovarjala Lucija Dimnik Rikić

Prvo leto mandata varuha človekovih pravic Petra Svetine

V teh dneh mineva eno leto, odkar je vodenje institucije varuha človekovih pravic prevzel Peter Svetina. Standard spoštovanja človekovih pravic je po njegovi oceni pri nas visok, vendar pa na določenih področjih še vedno prihaja do kršitev človekovih pravic, zato ga pri nadaljnjem delu čaka še veliko izzivov.

“Standard človekovih pravic v Sloveniji je visok, ta nivo moramo zadržati in ga še izboljšati. Stanje ni tako črno, kot si želimo pogosto naslikati, je pa veliko področij, na katerih moramo narediti korake naprej.”

“Vedno več ljudi je na socialnih transferjih, socialni transferji se povečujejo, plače rastejo, ljudje pa s svojim zaslužkom ne morejo preživeti. Tukaj je nek razkorak, očitno socialni transferji zgrešijo svoj cilj, saj ne pridejo do ljudi, ki jih potrebujejo.”

O prvem letu mandata in o izzivih, ki ga čakajo v prihodnje, se je z varuhom človekovih pravic Petrom Svetina pogovarjala Lucija Dimnik Rikić

Lucija Dimnik Rikić