Aktualno

Šola doma postaja nova rutina

Uvajanje nove dnevne rutine in organizacija smiselnih aktivnosti tekom dneva sta lahko ključni pri vzdrževanju občutka varnosti in obvladovanju stresa.

crayons-1209804_1920
foto: pixabay.com

Nepredvidljiva situacija, v kateri smo se znašli, nas je naenkrat zaustavila v našem vsakodnevnem ritmu in obveznostih. Učenci in dijaki so ostali doma, prav tako večina staršev. Časa, ki nam ga je prej primanjkovalo za vsakdanje stvari, je sedaj na voljo veliko. Socialna pedagoginja in socialna delavka na ljubljanski Osnovni šoli Trnovo, Barbara Ogrin.

 “V marsikateri družini smo se običajno videli šele zvečer, zdaj pa smo kar naenkrat skupaj ves dan, 24 ur. Pomembno je, da si ustvarimo dnevni ritem in da se znotraj družine skupaj dogovorimo, kako bomo vse stvari urejali, kako bodo stvari potekale čez dan in kako drug drugemu lahko pomagamo, če pride do slabših trenutkov.”

Šolarjem morajo starši razložiti, da niso doma na počitnicah, učitelji pa morajo razumeti, da vsa gospodinjstva morda doma nimajo več računalnikov in da je situacija nova za vse.

“Skupaj se moramo doma dogovoriti kdo in kdaj  ter zakaj uporablja računalnik, kakšne informacije bomo skupaj poslušali, kakšne bomo poslušali samo starši in jih potem razložili otrokom. Pomembno je, kako smo si sedaj doma v podporo in da se znamo skupaj dogovoriti in se teh dogovorov vsi skupaj tudi držati.”

Izolacija v času preprečevanja širitve korona virusa je lahko priložnost za družine, da ustvarijo vzdušje za povezanost in ukvarjanje z različnimi aktivnostmi. Uvajanje nove dnevne rutine in organizacija smiselnih aktivnosti tekom dneva sta lahko ključni pri vzdrževanju občutka varnosti in obvladovanju stresa.

“Potrebujemo drug drugega, pomoč drug drugega, ostanimo sočutni, četudi morda na daljavo. Pomembno je, da ohranimo zmernost pri šolskem delu, da slišimo, ne le poslušamo drug drugega in da vsak otrok in mladostnik dobi odgovore na svoja vprašanja, ki se mu porajajo v tem času. Le skupaj bomo zmogli premagati tudi tovrstno oviro – to je naš trening, kjer smo vsi učenci doma v isti učilnici.”

Socialna delavka, Barbara Ogrin, podarja še, da je povsem normalno, da v zdajšnji situaciji prihaja do nesoglasij znotraj družine –  pomembno je, da nesoglasij in konfliktov ne stopnjujemo, da se znamo pomiriti, umakniti ali poklicati ustrezno pomoč.

SOS telefon ženske in otroke žrtve nasilja 080 11 55 24 ur na dan

Klic v duševni stiski 01 520 99 00 med 19. in 7. zjutraj

TOM – telefon otrok in mladostnikov 116 111 med 12. in 20. uro

Pomoč družinskim članom Al-anon info@al-anon.si