Kakšen izziv za Slovenijo je lahko za Slovenijo nov okrepljen migrantski pritisk na področju varnosti, humanitarnosti in zagotavljanja mednarodne zaščite?

Kakšen izziv je lahko za Slovenijo nov okrepljen migrantski pritisk na področju varnosti, humanitarnosti in zagotavljanja mednarodne zaščite?

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je priznal, da v Turčiji ne preprečujejo več beguncem in migrantom, da bi se napotili proti Grčiji ali Bolgariji oziroma proti zunanjim mejam Evropske unije. V Evropski uniji so razumljivo zaskrbljeni. Evropska agencija za nadzor zunanjih meja Frontex pa je nemudoma stopnjo pripravljenosti na meji s Turčijo zvišala na visoko.

Razmere na področju nezakonitih migracij v Turčiji in celotni regiji spremljajo tudi v slovenski policiji in ministrstvu za notranje zadeve ter mirijo, da so na morebitno povečanje nezakonitih prehodov državne meje pripravljeni.

Če se razmere v Turčiji ne bodo umirile, bi lahko nov begunski val dosegel tudi Slovenijo. Varnostni strokovnjaki pa ob tem opozarjajo, da je tokratna situacija povsem drugačna kot leta 2015. Takrat smo begunce lahko kanalizirali naprej, sedaj pa jih bomo morali, če ne želimo, da ostanejo pri nas, zaustaviti že na južni meji.

Nevladne organizacije opozarjajo, da bo morala Slovenija – kljub zaostrenim razmeram – ravnati v skladu z mednarodnimi standardi in pri obravnavi prebežnikov spoštovati azilne postopke.

V Amnesty International Slovenija poudarjajo, da bi morale države Evropske unije narediti več za ljudi v stiski, ki potrebujejo zaščito, nuditi bi morale tudi večjo podporo državam na poti, kjer so razmere že zdaj zelo slabe. Hujše humanitarne posledice, ki jih lahko povzroči nov večji migracijski val, lahko preprečijo le države članice in evropska komisija s humanim ukrepanjem in ob spoštovanju človekovih pravic.

Lucija Dimnik Rikić, Robert Škrjanc