Pogovor z Andrejem Šterom, vodjo konzularne službe ministrstva za zunanje zadeve

Andrej Šter, vodja konzularne službe ministrstva za zunanje zadeve je z Matejo železnikar sza naš program spregovoril o tem, kakšne so razmere na slovenskih mejah, kako jih rešujejo in tudi, kakšne možnosti za vrnitev domov imajo Slovenci, ki so trenutno v ZDA.

“Na slovenskih mejah prihaja do zastojev in čakalnih vrst, ki jih povzročajo zlasti odločitve naših sosednjih držav”, razmere opisuje Šter. “V regiji skupamo obuditi duh medsebojnega sodelovanja. Ocenjujemo, da zapore meja ne spodbujajo k boljšemu stanju kot tudi ne k boljšemu zdravju.”

Hrvaška otežuje tranzit tovornih vozil in oseb, ki prihajajo iz Italije, pojanjuje Šter:

“Za vstop na Hrvaško in tranzit hrvaškega ozemlja potrebujejo dokumentacijo in zdravstveno spričevalo. Zato nastaja daljši zastoj.”

Kot dodaja Šter so se s hrvaškim veleposlanikom včeraj pogovarjali o rešitvi 15 km zastoja na Obrežju:

“Če tu nastane žep ali zapora, bomo kmalu imeli komajda ali sploh neobvladljive razmere ne le v transportnem, ampak tudi v zdravstvenem in socialnem pogledu.”

Dokaj ostre omejitve na meji s Slovenijo je sprejela tudi Madžarska, saj tranzitnega prometa in oseb, ki prihaja iz Italije sploh ne omogoča:

“Z njimi to skušamo rešiti na način, da bi razreševali problem oseb, ki prihajajo iz Italije in so bodisi Madžarski, Romunski, Bolgarski, Ukrajinski državljani in njihov transport. Zaenkrat nimamo rešitve, a smo na dobri poti.”

ZDA so uvedle popolno prepoved prihoda letalskega prevoza iz Schengenskega območja, niso pa prepovedale poletov iz ZDA proti Evropi:

“Zato je naš nasvet, da si Slovenci, ki so trenutno v ZDA, organizirajo kar najhitrejši odhod iz ZDA in prihod domov. Zaenkrat je to še popolnoma možno, saj omogačajo prevoz svojih državljanov iz Evrope proti ZDA. In dokler bodo šla polna letala proti ZDA, bodo šla tudi nazaj. Ko se bo ta promet izpraznil v eno smer, bodo letalske družbe ukinjale polete. Zato svetujemo, da to možnost odhoda iz ZDA izkoristijo čim hitreje.”

Andrej Šter še dodaja, da svetujejo skrajno zadržanost potovanj kamorkoli in trezen razmislek o tem, ali razlogi za potovanje zares presegajo tveganje, ki v takšnih razmerah obstaja.

Mateja Železnikar, Peter Močnik