Za preprečevanje širjenje virusa Covid-19 ravnamo odgovorno, pogosto si umivamo roke, kašljamo v rokav, se ne družimo v večjih skupinah in seveda zbiramo vse najnovejše informacije. To seveda počnemo tudi prek spleta, kar so začeli izkoriščati že kibernetski prevaranti, opozarjajo na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost. Pozorna naj bodo tudi podjetja, ki so zaposlene prosila, naj delajo od doma. Kaj se dogaja in kako ukrepati, je Urški Henigman razložil Tadej Hren s Si-Certa.

Ne odpirajte priponk pri sumljivi e-pošti, podjetja naj bodo previdni pri delu na domu

Za preprečevanje širjenje virusa Covid-19 ravnamo odgovorno, pogosto si umivamo roke, kašljamo v rokav, se ne družimo v večjih skupinah in seveda zbiramo vse najnovejše informacije. To seveda počnemo tudi prek spleta, kar so začeli izkoriščati že kibernetski prevaranti, opozarjajo na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost. Pozorna naj bodo tudi podjetja, ki so zaposlene prosila, naj delajo od doma. Kako ukrepati, je razložil Tadej Hren s Si-Certa:

“Situacijo s širjenjem virusa Covid-19 so začeli izkoriščati tudi kibernetski napadalci. Pošljejo elektronsko sporočilo z zlonamernimi priponkami. Sporočila naj bi vsebovala pomembne informacije o virusu, zbirajo prispevke ali kaj podobnega. Virus v priponki ali zašifriradatoteke in zahteva odškodnino ali pa ukrade vsa gesla, vse dokumente in pravzaprav ne veste, kaj se dogaja. Mi svetujemo veliko previdnost, sploh pri neobičajnih sporočilih v zvezi s tem virusom.”

Gre za primere, ki so jih zaznali v tujini, zato želijo na Si-Certu čim prej opozoriti uporabnike na previdnost.

“Zaenkrat v Sloveniji še nismo obravnavali takšnega primera.”

Zaradi ukrepov za zamejitev širjenja COVID-19, kot so bolniške odsotnosti in delo od doma, ki jih zaradi zaprtja šol in vrtcev lahko pričakujemo še več, bo po pričakovanjih več poskusov napadov na infrastrukturo organizacij, možno je tudi kasnejše odzivanje na strani IT skupin v organizacijah.

“Podjetja morajo paziti, da zagotovijo varen dostop do omrežja. Če se bodo zaposleni povezovali v omrežje podjetja, naj uporabljajo VPN povezave. Če zadeva ni dovolj zaščitena, to lahko za sabo potegne velike probleme, saj se izpostavi možnost vdora v službeno omrežje. Delodajalci naj poskrbijo, da so dostopi do omrežja ustrezno zaščiteni.”

Več informacij najdete na spletni strani Si-Certa.

Urška Henigman