Ker zdravila proti okužbi z novim koronavirusom še ni, skušajo tudi zdravniki v Sloveniji najtežjim bolnikom pomagati z nekaterimi že znanimi zdravili. Med njimi so tista za malarijo, ebolo, sars in hiv. Gre za poskusno zdravljenje, poudarja dr. Janez Tomažič z Infekcijske klinike v Ljubljani. O zdravljenju najtežjih bolnikov z novim koronavirusom, ki se zdravijo na intenzivnem oddelku, se je z njim pogovarjal Iztok Kônc.

Foto: geraslt/ pixabay

O najtežjih bolnikih, ki se zdravijo na intenzivnem oddelku, z dr. Janezom Tomažičem z Infekcijske klinike v Ljubljani

Najtežje bolnike z novim koronavirusom zdravijo na intenzivnem oddelku. Zaradi težav z dihanjem potrebujejo dodaten kisik, tisti, ki prebolevajo hudo pljučnico, pa tudi respirator. Takšno zdravljenje lahko traja tudi več tednov, pravi dr. Janez Tomažič z Infekcijske klinike v Ljubljani. Ker zdravila za novi koronavirus še ni, je zdravljenje podporno, poskusno pa uporabljajo tudi že znana zdravila za ebolo, malarijo, sars in hiv.

Zdaj velja, da po štirinajstem dnevu od začetka znakov in simptomov okužbe ljudje z blagim potekom niso več kužni. Takih je osemdeset odstotkov, saj podatki kažejo, da covid 19 pri njih poteka blago, pri petnajstih odstotkih zelo hudo, pri petih odstotkih pa kritično. Bolniki, ki jih sprejmejo v bolnišnico, imajo velikokrat že razvito pljučnico v enem ali obeh pljučnih krilih. Nekaterim se stanje poslabša in potrebujejo zdravljenje v intenzivni enoti. Vse ni črno, saj nas je ravno včeraj (v četrtek, 26. 3.) z intenzivnega oddelka Infekcijske klinike v Ljubljani dosegla dobra novica: enemu od bolnikov se je stanje tako izboljšalo, da za dihanje ne potrebuje več umetne ventilacije in pomoči respiratorja.

 

Iztok Konc