Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Na udaru so predvsem naselja, ki nimajo dostopa do pitne vode in elektrike, prav tako potrebnih informacij.

Tudi v naši oddaji smo nekaj minut posvetili temi, ki je v zadnjih tednih ohromila in zaustavila javno in predvsem družabno življenje. V času epidemije pa na še toliko bolj alarmantne razmere opozarjajo tudi romske organizacije. Forum romskih svetnikov opozarja predvsem na grožnjo, ki jo koronavirus predstavlja v naseljih brez vode.

” Na vlado in občine smo poslali poziv in pričakujemo čimprejšnjo rešitev v obliki cistern s pitno vodo. Prav tako opažamo težave, ki jih imajo nekateri romski učenci predvsem iz jugovzhodne Slovenije pri šolanju na daljavo”, dodaja predsednik Foruma romskih svetnikov, Darko Rudaš.

Ker pa nasvetov in priporočil ni nikoli preveč, smo za nekaj, predvsm preventivnih ukrepov zaprosili predstojnico Nacionalnega inštituta za javno zdravje, območne enote Murska Sobota, Tatjano Krajnc-Nikolić.

V tokratnih Naših poteh objavljamo še zgodbe, ki so nastale pred izrednimi razmerami v državi. V začetku meseca smo obiskali občino Beltinci in preverili s kakšnimi izzivi se kot občina srečujejo pri urejanju razmer v romskih naseljih. Osnovne šole po Sloveniji lahko učencem med izbirnimi predmeti ponudijo tudi predmet o romski kulturi. Trenutno predmet izvajata le dve, mi smo obiskali OŠ Sv. Jurij v Rogašovcih ter poklepetali z učenci, ki so se za predmet odločili.

V rubriki romskega jezika pa tokrat o večjezičnosti Romov.

Sandi Horvat