Danes obeležujemo svetovni dan varčevanja z energijo. Za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov je večja energijska učinkovitost še bolj pomembna kot nove tehnologije, pravi klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, ki opozarja, da smo ljudje sicer pripravljeni varčevati, a imamo v povprečju premalo znanja o tem, katere aktivnosti porabijo največ energije

Varčevanje z energijo ključno v boju proti podnebnim spremembam

Danes obeležujemo svetovni dan varčevanja z energijo. Za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov je večja energijska učinkovitost še bolj pomembna kot nove tehnologije, pravi klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, ki opozarja, da smo ljudje sicer pripravljeni varčevati, a imamo v povprečju premalo znanja o tem, katere aktivnosti porabijo največ energije:

“Redko kdo pravzaprav zna izraziti svojo dnevno porabo energije v kilovatnih urah. Povprečen Slovenec porabi od 100 – 120 kilovatnih ur energije na dan. Kje jih porabijo, kje bi lahko zmanjšali porabo, to pa ljudje slabo poznajo. Mobilnost ponavadi predstavlja največji del tega. Če enkrat na leto potujemo z letalom in se vsak dan vozimo z osebnim avtom na delo in v trgovine, je to že 60 kilovatnih ur, torej polovica vsega.”

Svoj delež doprinese še razsvetljava, prehranjevanje, pa tudi nakupovanje nebistvenih stvari. Rajko Dolinšek iz podjetja Informa Echo, ki izvaja vseslovensko raziskavo o učinkoviti rabi energije, ugotavlja, da smo Slovenci smo razmeroma dobro ozaveščeni o pomenu varčevanja, a škripa pri prenosu v prakso – tudi on opozarja na našo ljubezen do osebnih avtomobilov:

“Je več kot pol anketiranih na prvem mestu med potratnimi navadami navedla preveliko odvisnost od osebnega avtomobila. Po drugi strani bi se le petina anketiranih odrekla udobju in fleksibilnosti, ki ju osebni avto omogoča.”

Pregovorno ugašanje luči je torej manj bistven ukrep, dodaja Kajfeževa. A Dolinšek opozarja; seštevek manjših navad lahko prinese zanimive rezultate:

“Slovenska gospodinjstva, ki puščajo le eno napravo v stanju pripravljenosti, v enem letu povečajo izpuste co2 v ozračje za približno 14 tisoč ton.”

Erna Strniša