V tednu, ki že tradicionalno v številnih državah sveta poudarja pomen možganov in znanja o njih, se znova posvečamo odnosom. Čeprav je dogajanje Tedna možganov prestavljeno zaradi aktualnih razmer, je to odličen čas, da razmislimo o sebi in drugih in tudi o tem, kako tesno in z roko v roki gresta skrb za zdravo telo in skrb za zdrave možgane. O tem s strokovnjaki v četrtek ob 7.35 na Prvem. Oddajo pripravlja Mojca Delač.

O dnevu možganov, njihovi povezanosti z imunskim sistemom in našem odnosu do njih

V tednu, ki že tradicionalno v številnih državah sveta poudarja pomen možganov in znanja o njih, se znova posvečamo odnosom. Čeprav je dogajanje Tedna možganov prestavljeno zaradi aktualnih razmer, je to odličen čas, da razmislimo o sebi in drugih in tudi o tem, kako tesno in z roko v roki gresta skrb za zdravo telo in skrb za zdrave možgane.

Kot je povedala prof. dr. Maja Bresjanac, predsednica Sinapse, zdravnica in znanstvenica, vodja Laboratorija za plastičnost živčevja na Inštitutu za patološko fiziologijo:

“Razmere zahtevajo, da uporabimo svoje možgane, da se zavedamo lastne odgovornosti za svoje zdravje, zdravje družbe in zdravje planeta.”

To so, pravi, stvari, o katerih je ob petem dnevu možganov, ki je potekal na tretjo sredo v marcu, še posebej razmišljala.

“Epidemija od vseh nas, ki nismo bolni, zahteva, da namesto brezskrbnega zadovoljevanja lastnih potreb ta hip postavimo v ospredje skrb za soljudi.”

Dva kompleksna sistema, naš imunski sistem in naši možgani, sta prepletena:

“Imunski sistem in naše živčevje sta zelo povezana in soodvisna sistema, ki vse življenje od spočetja vplivata drug na drugega.”

Zato skrb za zdrave možgane pomeni tudi skrb za zdrav imunski sistem in nasprotno.

Mojca Delač