Potovanja zaradi raziskovanja družinskih korenin so najbolj oseben način potovanja skozi prostor in čas

V turizmu so uspešni predvsem tisti, ki  v ospredje postavljajo lastne izkušnje, življenjsko energijo in svojo odprtost. Vse to ima v obilju  Manja Lilek, ki razvija poslovno zgodbo v okviru agencije Židana marela. Glavno vodilo v njenem življenju je bila želja ali bolje rečeno nasvet njene babice, da naj se nauči špansko. Zdaj Manja govori pet jezikov in se ukvarja s turizmom na povsem oseben način, svojim gostom  namreč pomaga odkriti njihove korenine.

Manja Lilek se je rodila v Mariboru, nato pa je živela v Radencih. Zase pravi, da je »izvožena Prekmurka«. Tako starši po očetovi, kot po mamini strani so namreč živeli v Prekmurju in zato je tudi Manja ob vseh koncih tedna in vse proste dni preživela pri enih ali drugih. Sicer pa je Manja profesorica španščine in filozofije, kar je tudi njen uradni poklic, vendar pa je v  življenju izbrala drugačno pot. To pa so zaznamovala številna potovanja po svetu. Tako je v zadnjih 20 letih prepotovala več kot 70 držav. Turizem in potovanja so bila od nekdaj njen hobi,  ob pomoči katerega se je učila, se veselila in nenazadnje se je to nadaljevalo v poklic ali pa delo, ki ga opravlja sedaj. To pa je rodoslovni turizem.

Cilj je pot...

Manja Lilek je bila od nekdaj zaljubljena v potovanja, saj je skoraj večino svoje mladosti potovala po različnih državah sveta, ali kot vodička ali kot popotnica.

Tako je nabirala izkušnje, ki so v marsičem zaznamovale njeno sedanjo življenjsko pot.

Družinska zgodba

Tragična družinska zgodba, ko je njeno babico, njena mama, zaradi socialnih in drugih problemov, pustila v Prekmurju in sama odšla v Argentino je  zelo podobno usodi otrok,  nekdanjih  primorskih aleksandrink- mater, ki so odhajale na delo v Egipt, doma pa so  pustile svoje otroke.  Podobno usodo je namreč doživela tudi njena babica, ki je odraščala brez svoje mame.  Manja je na podlagi tega nato razvila turistični produkt,  imenovan rodoslovni turizem.

Rodoslovni turizem

Iz  osebne, družinske zgodbe je Manja razvila svoj posel, ki temelji na osebnem pristopu, zaradi tega ji tudi upanje, želje in iskanje prednikov, ki ga želijo gostje, ni tuje.

Prihodnost

Kaj pa načrti v prihodnje? Manja Lilek pravi, da posebnih načrtov nima, vse je podrejeno sprotnemu delu, ki ga ima zelo rada.

Dodajmo za konec razmišljanje Manje Lilek, ki ga je objavila Mateja Gruden v reviji Lipov list, aprila 2015:

»Potovanja zaradi raziskovanja družinskih korenin so najbolj oseben način potovanja skozi prostor in čas, ki te naposled obogatijo z boljšim poznavanjem samega sebe, zgodovine tvoje družine in evropske zgodovine«, razmišlja Manja Lilek, ki jo je osebna izkušnja spodbudila k pripravi potovanj za ljudi večinoma z druge strani Atlantika, ki so (tudi) slovenskega ali hrvaškega rodu in si želijo spoznati svoje sorodnike v Evropi. To so ganljive zgodbe bolečih ločitev in radostnih snidenj novih generacij; čustveni vrtiljak, na katerega nehote sede tudi tisti, ki jim zgolj prisluhne."

Milan Trobič