Ob mednarodnem dnevu civilne zaščite so bili na Brdu v ospredju prejemniki priznanj za delo v sistemu zaščite in reševanja. Najvišje priznanje je dobil Maks Lešnik, dolgoletni predsednik prostovoljnega gasilskega društva Maribor Studenci, ki je sedem desetletij prepleten z gasilstvom. Dobitnik Kipca civilne zaščite za življenjsko delo je v pogovoru z Aljano Jocif vznemirjeno priznal, da je kipec potrdil njegovo predanost gasilstvu.

Nesebičnost, pripravljenost in znanje so temelji sistema zaščite in reševanja

Ob mednarodnem dnevu civilne zaščite so bili na Brdu  v ospredju prejemniki priznanj, povezani v sistem zaščite in reševanja ter varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. V Sloveniji je vsak 40-ti Slovenec vključen v pomoč pri naravnih in drugih nesrečah.

Najvišje priznanje Kipca civilne zaščite za življenjsko delo je dobil Maks Lešnik, dolgoletni predsednik prostovoljnega gasilskega društva Maribor Studenci. Že  sedem desetletij je povezan z gasilstvom.

“Gasilca odlikuje nesebičnost, vera v to, da lahko nekomu pomaga. Gasilstvo ni hobi, je način življenja. Ko si enkrat gasilec, vse podrediš temu, da lahko pomagaš. Slovenci smo tudi v mednarodnem merilu na vrhu, ne le v tekmovalnem smislu, temveč tudi v opremi in usposobljenosti. Zato sem si vedno prizadeval za znanje in izobraževanje.”

Visoko priznanje civilne zaščite je prejel tudi profesor doktor Mitja Slavinec, ki je podvodni reševalec že 35 let, vodi pa tudi Slovensko potapljaško zvezo. Sodeloval je pri zahtevnih podvodnih reševanjih, kot inštruktor pa je vzgojil številne podvodne reševalcev.

“Vedno izpostavljam, da posameznik v sistemu zaščite in reševanja ne pomeni veliko. Zelo pomembna je ekipa. V podvodni reševalni službi smo ponosni na to, da imamo enotno ekipo potapljačev. V slovenski potapljaški zvezi imamo slogan Za varno potapljanje, ki ga uresničujemo z izobraževanjem in usposabljanjem.”

Kranjskogorski gorski reševalec Aleš Robič v priznanju vidi dokaz, da se je pred 35-imi leti odločil pravilno.

“Gorsko reševanje ima smisel, kljub desetletjem, pa se samo gorsko reševanje ni veliko spremenilo. Še vedno imamo reševalci težave, kadar moramo z delovnega mesta na reševanje, tudi status gorskega reševalca ni dokončno urejen. Čaka nas še veliko dela.”

Danes so na Brdu podelili 33 priznanj. 242 pa jih bodo na 13-ih regijskih prireditvah.

Aljana Jocif