Rubriko o kratki informativni koristni slovenščini danes namenjamo zaimku, »katerega« tako radi uporabljamo. Ste ugotovili, kje v tej povedi je napaka? Če se vam je vse zdelo prav, potem prisluhnite sobotnemu KiKsu, ki ga je pripravila Darja Pograjc.

Zastarela uporaba zaimka kateri (namesto ki) se pojavlja zaradi želje po čim bolj pravilnem izražanju

Virus, kateri ali ki se je v Evropo razširil iz Kitajske …

Virus, kateri ali ki lahko povzroča pljučno obolenje …

Kako in kdaj uporabljamo oziralna zaimka ki in kateri? Če lahko namesto oziralnega zaimka kateri uporabimo zaimek ki, je ki bolj pravilen oz. slogovno ustreznejši, razloži Andrej Salobir, vodja prevajalske ekipe pri prevajalski agenciji Leemeta.

“Če je le mogoče, uporabimo ki, v določenih primerih pa moramo uporabiti kateri. Ti primeri pa bi recimo bili: če imamo predlog pred zaimkom, za izražanje svojilnosti oz. pripadnosti ali pa če se hočemo izogniti določenim nejasnostim.”

Zakaj se uporaba zaimka kateri zdi pravilnejša kot ki, čeprav ni? Gre za zastarelo rabo, ki se pogosteje kot v vsakdanjem govoru pojavlja v pisanih besedilih in javnih nastopih. Najverjetneje se pojavlja zato, ker se želi govorec izražati pravilneje, kar pa pripelje do hiperkorekcije.

Darja Pograjc