Vabim te na svoj ali moj rojstni dan? Ker se v teh dneh po priporočilih manj družimo, se lahko spretno izognemo morebiti napačni uporabi zaimkov na vabilih. Še vedno pa zelo radi povemo mnenje. Povedal bom svoje mnenje ali povedal bom moje mnenje? V izogib tej dilemi moramo poznati uporabo povratnih svojilnih zaimkov. Osnovna oblika je »svoj«. Razlaga prof. Marko Stabej, predstojnik Oddelka za slovenistiko na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Napačna raba povratnega svojilnega zaimka lahko povzroči dvoumnost

Vabim te na svoj ali moj rojstni dan? Ker se te dni po priporočilih manj družimo, se lahko spretno izognemo morebiti napačni uporabi zaimkov na vabilih. Še vedno pa zelo radi povemo mnenje. Povedal bom svoje mnenje ali povedal bom moje mnenje? Da bi se izognili tej dilemi, moramo poznati uporabo povratnih svojilnih zaimkov. Osnovna oblika je »svoj«. Prof. Marko Stabej, predstojnik Oddelka za slovenistiko na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani:

»Uporabljamo ga takrat, ko z njim izrazimo lastnino stavčnega osebka. Torej moramo vedeti, kaj je osebek. To je stavčni člen, ki označuje tistega, ki je odgovoren za to, kar se v stavku dogaja. Recimo če rečem ‘Ta jezikovna rubrika je odlična’, je osebek ta jezikovna rubrika.«

Ana Skrt